15 C
Tuzla
21.05.2024.

Smanjenje obuhvata imunizacije potencijalna opasnost od izbijanja epidemije

Podaci o obuhvatu cjepivima iz redovitog programa imunizacije ukazuju na pad i to može predstavljati prijetnju od vakcino-preventivnih bolesti – rečeno je to na stručnom skupu u Sarajevu povodom obilježavanja Evropske sedmice imunizacije.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva, UNICEF-om, USAID-om i Kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, svake godine nizom aktivnosti obilježava Evropsku sedmicu imunizacije.

Šef službe za epidemiologiju ZZJZFBiH Sanjin Musa podsjetio je da je 2015. godine bila epidemija morbila kada je oboljelo više od 5.000 osoba, kao i 2019. godine kada je bilo 1.300 oboljelih.

Tvrdi da svako smanjenje obuhvata imunizacije i povećanje broja osjetljive populacije, prije svega djece, predstavlja potencijalnu opasnost od izbijanja epidemije.

– Smanjen obuhvat iminizacijom, kao i otežano funkcioniranje u pružanju drugih medicinskih usluga tokom pandemije, potencijalno može imati dugoročne posljedice na zdravlje stanovništva – istakao je Musa.

Pedijatrica Belma Krdžalić-Zečević kazala je da je tokom pandemije covida zanemaren svaki drugi aspekt zdravlja, kao i redovna imunizacija planirana prema Nacionalnom programu.

Naglašava da je obuhvat imunizacije samim tim značajno smanjen što se ne bi smjelo desiti, jer bi moglo ponovo doći do epidemije zaraznih bolesti.

Pozvala je roditelje da počnu redovno dovoditi djecu na imunizaciju kako bi dijete imalo sve primljene vakcine.

Zamjenica šefice Ureda UNICEF-a u BiH Veronika Vashchenko istakla je da je tokom protekle dvije decenije imunizacijom obuhvaćeno više od 1,1, milijarde djece te da svake godine vakcine spase oko tri miliona života djece.

Međutim, istakla je da se u BiH, ali i cijelom svijetu, zbog pandemije koronavirusa imunizacija djeca ne odvija onim tempom kakvim bi trebala.

Dodala je da je ove godine UNICEF u partnerstvu sa zdravstvenim institucijama BiH pomogao da se uspostavi snažni sistem, prvenstveno kroz nabavku potrebne opreme za hladni lanac, uspostavljanje efikasnih i međusobno povezanih sistema čuvanja podataka, ali i ulaganje u profesionalni razvoj zdravstvenih radnika.

– Vakcine su spasile više života od bilo kojeg drugog izuma u historiji čovječanstva – zaključila je.

Zamjenik šefa Misije USAID-a u BiH Robert Lopez istakao je da je USAID bio jedan od prvih partnera koji je 2020. godine u BiH mobilizirao fondove za borbu protiv pandemije, te da su unutar tog partnerstva počeli jačati upravljanje i praćenje procesa imunizacije.

Dodao je da su također radili na sprečavanju i zaustavljanju širenja pogrešnih informacija o sigurnosti vakcina, kao i na unapređenju sistema hladnog lanca.

Navodi također da su pomogli razviti i elektronsku evidenciju imunizacije kako bi osigurali blagovremenu reakciju te da su u saradnji sa UNICEF-im i Crvenim križom nastojali proširiti aktivnosti u ruralnim područjima.

– Sva ova poboljšanja kroz borbu s pandemijom sada možemo usmjeriti na rješavanje rastućeg problema sa drugim bolestima koje se mogu spriječiti vakcinacijom, a mnogo tih bolesti pogađa upravo djecu – kazao je.

Evropska sedmica imunizacije obilježava se svake godine u zadnjoj sedmici aprila, s ciljem podizanja svijesti o važnosti imunizacije među roditeljima/starateljima, zdravstvenim profesionalcima, donosiocima odluka i medijima.

Ove godine je obilježavanje, pod nazivom “Dug život za sve”, započeto nizom edukativnih radionica o interpersonalnoj/neposrednoj komunikaciji u Sarajevu i Mostaru, a nastavak je planiran i u drugim gradovima širom Federacije BiH.

Na stručnom skupu su zdravstveni profesionalci iz cijele Federacije BiH koji učestvuju u procesu imunizacije razmijenili iskustva te govorili o izazovima s kojima su se susretali u proteklom periodu.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA