23.9 C
Tuzla
13.04.2024.

Specijalna olimpijada i atletika u službi zdravlja djece

Ministar za kulturu, sport i mlade u Tuzlanskom kantonu, Zlatan Muratović, upriličio je prijem poznatoj bosanskohercegovačkoj atletičarki i olimpijki Kadi Delić Selimović. Bivša sportistkinja, a danas jedna od velikih boraca prije svega za opstanak sporta u našoj zemlji iznijela je veoma pozitivne i pohvalne priče.

Jedna od tema razgovora i sigurno ono po čemu Kada, zajedno sa svojim timom, predstavlja Bosnu i Hercegovinu širom svijeta u najljepšem svjetlu je „Specijalna olimpijada”.

Specijalna olimpijada BiH je akreditovani član Europske specijalne olimpijade koja broji 57 članica euroazijske regije. Specijalna olimpijada Bosne i Hercegovine za projekte inkluzije djece sa posebnim potrebama donijela je našoj državi 2 velika projekta Evropske unije, od kojih je jedan ERASMUS+ a drugi je projekat EU i Norveškog fonda u okviru kojeg je samo 9 organizacija dobilo sredstva ukupne vrijednosti 1,2 miliona eura. Specijalnoj olimpijadi BiH je dodijeljeno 111.433 eura.

Pored ova dva projekta uspjeli su ostvariti saradnju i kroz trogodišnji projekat UNICEF-a kojeg finansira fondacija Lucy Meyer koja je globalni ambasador UNICEF-a.

Strateški plan 2021-2024 usmjeren je na inkluziju u sportu, te je bilo govora i o projektu “Mladi sportaši” koji obuhvata djecu od 2-7 godina.

Kada Delić Selimović je upoznala ministra sa aktivnosti u AK Sloboda Tehnograd, te je istakla značaj programa Svjetske atletske federacije „Dječija atletika” kojeg upravo provodi AK Sloboda Tehnograd kao nosilac razvoja atletskog sporta na području kantona.

Ministar je izrazio podršku projektima kojima se na najbolji mogući način promoviše kanton i država, te se složio da posebno u današnje vrijeme kada je zdravlje djece dodatno ugroženo treba podržati svaki projekat koji doprinosi promociji zdravlja i prevenciji bolesti, što projekat „Dječija atletika” svakako jeste.

Na kraju je upućen poziv ministru da zajedno sa minitrima zdravstva, obrazovanja i nauke, rada, socijalne politike i povratka prisustvuju Porodičnom zdravstvenom forumu kojeg finansira UNICEF , a koji se održava u Tuzli ove sedmice.

Vezane vijesti

TUZLA