13.9 C
Tuzla
03.03.2024.

Spoj kvaliteta, znanja, iskustva, mladosti i ljubavi prema umjetnosti: Uspješno završen Tuzla Guitar Week

Kruna Tuzla Guitar Weeka bio je završni koncert polaznika, koji su orkestrom gitara ali i solo nastupima ispratili sedmicu koja im je donijela mnogo kvalitetnog iznanja, divna prijateljstva i nezaboravno iskustvo u gradu soli. Pohađajući majstorske radionice, individualnu nastavu i grupno muziciranje, učesnici iz osam zemalja (njih 21) su u sebe utkali dio znanja vrsnih muzičara i profesora koji su polaznicima nesebično poklonili iskustvo koje su godinama širom svijeta sticali.

Program završnog koncerta se sastojao od nastupa orkestra gitara, kao i solo nastupa deset polaznika koji su izrazili želju da se i individualno predstave tuzlanskoj publici. Majstorskim radionicama profesora kao i radionicama koje su održali graditelji gitara, te koncertom u večernjim satima, završena je Sedmica gitare Tuzla, koju je organizovao profesor klasične gitare Sanel Redžić, Tuzlak sa adresom u njemačkom Weimaru. Iako je organizacija bila naporna, osjeća veliko zadovoljstvo što su svi polaznici sretni zbog stečenog iskustva.

“Svih ovih dana smo bili kao jedna velika porodica. Imali smo veoma intenzivan program i popunjen raspored i mnogo lijepih stvari se desilo proteklih dana. Veoma mi je drago što vidim sretna lica učesnika. Gosti koji su došli iz osam zemalja u naš grad, iz Tuzle nose puno utisaka. Mislim da je Tuzla Guitar Week poslao jednu lijepu poruku i ponudio veoma kvalitetan program. Nakon što sam razgovarao s učesnicima mogu da kažem da su svi veoma zadovoljni. Ovakve stvari su meni uvijek bile vjetar u leđa i inspiracija i veoma su bitne za mlade ljude. Do sada je barem troje mladih gitarista reklo da će puno više da vježba nakon ovoga, tako da smo uspjeli probuditi motivaciju u njima. Ako smo prodrli do jednog mladog gitariste koji će možda da izabere gitaru za svoj životni pziv, mogu da kažem da je ideja uspjela. Siguran sam da smo kao domaćini dobro prezentovali Tuzlu”, kazao je Sanel Redžić, idejni tvorac, osnivač i organizator Tuzla Guitar Week-a.

Osim profesora Sanela Redžića, predavači koji su nesebično svoje znanje dijelili učesnicima su Tal Hurwitz (Izrael, Njemačka), Đani Šehu (BiH), Vojislav Ivanović (BiH, Srbija) i Elvis Sivčević (BiH).

Prof. Redžić je uputio zahvale Gradu Tuzli koji je odmah stao iza ovoga projekta prošle godine kada je u gradskoj upravi prezentovao ideju, zatim Turističkoj zajednici Grada Tuzla i Ministarstvu za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, za podršku u implementaciji projekta.

Svim polaznicima su dodijeljene diplome.

Tuzla Guitar Week će implementirati saradnju sa Festivalom klasične muzike “Vaclaf”, koji će se ove godine po deseti put održati u Varešu, BiH. Dva učesnika Tuzla Guitar Week-a, Armin Smajić iz Tuzle i Vuk Vukajlović iz Beograda, će u septembru ove godine održati recital u Varešu u okviru programa “Rising star”.

Program Sedmice gitare se sastojao od četiri koncerta (Sanel Redžić i Tal Hurwitz, Pavle Filipović i Đani Šehu, Elvis Sivčević sa Vedranom Šimić i Sanel Redžić sa Andreom Nikolić, te završni koncert polaznika) majstorskih radionica i orkestra gitara kao i Dana graditelja gitara. Muzičko iskustvo, kvalitetno znanje, brojna prijateljstva i ljubav prema Tuzli koju su stekli tokom Tuzla Guitar Week-a, su ponijeli svojim domovima – do sljedećeg puta u gradu soli, navodi se u saopćenju.

 

Vezane vijesti

TUZLA