22.8 C
Tuzla
01.10.2023.

Šta su nove preporuke o imunizaciji u FBiH ?

Zemlje u Europi bilježe sve veći broj slučajeva COVID19, kao i povećanje stope hospitalizacije,uzrokovane širenjem omikron varijante. Vakcine nastavljaju sprječavati teške oblike bolesti i smrtne ishode, a podaci pokazuju da je broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva najmanji u onim državama s najvišim stopama vakcinacije. Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Federalnog ministarstva za imunizaciju nastavlja pozivati građane na vakcinaciju.
Kao odgovor na povećan rizik koji predstavlja omikron varijanta u prvim mjesecima 2022. godine, uz dostupne podatke o sigurnosti i učinkovitosti, SST za imunizaciju preporučuje:

Osobama od 18 godina starosti i starijim revakcinacija se može ponuditi najranije nakon 3
mjeseca od završetka primarne vakcinacije (istom ili različitom vrstom vakcine).

Osobama koje su preboljele COVID19 i primile dvije doze vakcine protiv COVID19 revakcinacija se može ponuditi najranije nakon 6 mjeseci (istom ili različitom vrstom vakcine).
Prioritet za revakcinaciju su starije osobe i osobe koje spadaju u rizične skupine (sa hroničnim bolestima i stanjima, kako je definirano u ranijim preporukama).
Osobama koje su preboljele COVID19 i primile jednu doze vakcine protiv COVID19, a prošlo je šest mjeseci od primitka vakcine, preporučuje se ponuditi drugu dozu vakcine (istom ili različitom vrstom vakcine).

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO