11.7 C
Tuzla
23.04.2024.

Štada ostvarila dvocifren rast u 2020. godini

Štada grupa, u okviru koje posluje Hemofarm, pokazala je da je otporna na krizu koju je pandemija koronavirusa izazvala širom svijeta – ova kompanija u 2020. godini na globalnom nivou ostvarila je rast prodaje od 18 odsto i godišnju prodaju koja na grupnom nivou premašuje tri milijarde eura. Štada je značajno iskoračila u odnosu na tržište koje stagnira i pokazala snagu da u teškim vremenima omogući redovno snabdijevanje bolnica i pacijenata lijekovima.

 „Tokom čitave prošle godine, naš prioritet bio je da osiguramo zdravlje i bezbjednost naših zaposlenih i njihovih porodica. Takođe, na pandemiju smo odgovorili agilnošću i nastavili smo da jačamo naš lanac snabdijevanja. Ponosan sam na to kako je Štada, usred pandemije, neumorno radila sa stotinama partnera na redovnom snabdijevanju tržišta lijekovima i ispunjavanju naše svrhe da kao pouzdan partner brinemo o zdravlju ljudi”, komentariše generalni direktor Štade Peter Goldšmit.


Rast EBITDA-e od 15 odsto na 713 miliona EUR

Uspješne akvizicije, kao i unapređenje efikasnosti u lancu snabdijevanja, nabavkama, prodaji i marketingu, doprinijeli su uvećanju korigovane dobiti prije kamate, poreza i amortizacije (EBITDA) za 15 odsto na 713 miliona EUR. „Mi smo ostvarili rast prodaje i profita iznad tržišnog prosjeka, a to je rezultat velikog angažovanja i preduzetništva naših zaposlenih. Naša strategija da pozicioniramo Štadu kao partnera izbora u oblasti zdravstvenih proizvoda široke potrošnje, farmaceutskih specijaliteta i generičkih proizvoda uspijeva”, navodi generalni direktor Štade. 

Štada – jedan od pet vodećih igrača u Evropi

Tokom 2020. godine, Štada je dospjela na četvrto mesto na evropskom tržištu generičkih proizvoda, dok je na tržištu zdravstvenih proizvoda široke potrošnje svoju poziciju unaprijedila sa devetog na peto mjesto. Van Evrope, Štada je nastavila da jača svoje prisustvo na odabranim azijskim tržištima poput Kine, Filipina i Vijetnama, kao i na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi. Brendovi zdravstvenih proizvoda široke potrošnje i farmaceutskih specijaliteta sada čine oko polovinu prodaje Grupe u ukupnom iznosu od  3,01 milijarde eura u 2020. godini. Kompanija je tokom prošle godine zaključila sedam akvizicija i 80 licenci što je povećalo broj zaposlenih za 1.675 novih pozicija na ukupno 12.300 radnika koje Štada zapošljava širom svijeta.

Hemofarm – lider u regionu

Hemofarm posluje u okviru Štada grupe od 2006. i iz godine u godinu uvećava svoje proizvodne kapacitete i asortiman lijekova i drugih preparata koje nastaju u njegovim pogonima. „Mi smo i prošle godine potvrdili lidersku poziciju u regionu sa proizvedenih 6,5 milijardi tableta i drugih formi. Pošto govorimo o godini koju je obilježila, nažalost još aktuelna pandemija, naš najveći uspjeh svakako je činjenica da smo na vrijeme i u potrebnoj količini u našim fabrikama u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori proizveli lijekove i isporučili ih širom svijeta. Ličnim primjerom pokazali smo koliko je za svaku zemlju i njene građane važno da imaju domaću proizvodnju lijekova“, ističe generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger.

Optimistični izgledi za 2021.

Oslanjajući se na jasnu strategiju, kompanija očekuje da će nastaviti rast u 2021. Štada razmatra nove akvizicije, licenciranje i druge prilike za razvoj poslovanja, i zato je uvjerena u ostvarenje daljeg rasta u ovoj godini. „Kao partner izbora u oblasti zdravstvenih proizvoda široke potrošnje, farmaceutskih specijaliteta i generičkih proizvoda, Štada širi svoj portfolio i ostvaruje našu svrhu da brinemo o zdravlju ljudi kao pouzdan partner,” zaključio je Goldšmit.

Vezane vijesti

TUZLA