6 C
Tuzla
29.02.2024.

Štete od poplava u Tuzli veće od četiri miliona maraka

Centralna komisija za procjenu šteta nastalih prilikom stanja prirodne nesreće, odnosno velikog nevremena koje je pogodilo Tuzlu i dalje je na terenu kako bi se procijenilo pravo stanje nastalo nakon nesreće.

Preliminarni podaci pokazuju da su štete veće od četiri miliona maraka, a do sada je stiglo 430 prijava za nastale štete na privatnim posjedima, pravnim licima i komunalnoj infrastrukturi.

-Centralna komisija je izvršila preliminarnu procjenu šteta i ona je veća od četiri miliona maraka. Nakon toga su formirane tri nove komisije, jedna koja će vršiti procjenu šteta na komunalnoj infrastrukturi, druga će vršiti procjenu po prijavama pravnih lica, javnih preduzeća i ustanova, dok će treća vršiti procjenu šteta koju su prijavili građani – pojasnio je pomoćnik gradonačelnika Tuzle za civilnu zaštitu Slavko Stjepić.

Navodi da je komisija utvrdila koji su to prioriteti za brzo saniranje šteta, a građani kod kojih je napravljena procjena i gdje se utvrdi novčani iznos štete, ne znači da će isti iznos i dobiti. Grad Tuzla će intervenisati sredstvima koliko je u mogućnost, a pomoć se očekuje i od viših nivoa vlasti.

Nakon što komisije završe posao, istakao je Stjepić, Štab civilne zaštite će razmatrati konačni izvještaj o procjeni šteta i donijeti odluke o iznosu sredstava s kojima se može intervenisati u otklanjanju šteta.

-Ono što prvo radimo je da se otklone štete na komunalnoj infrastrukturi, kako bi se obezbijedilo ono što je ljudima neophodno, putne komunikacije, kao i obnova oštećenja na vodovodnim i elektromrežama – dodao je Stjepić.

Vezane vijesti

TUZLA