13.9 C
Tuzla
03.03.2024.

Studenti Medicinskog fakulteta iz Tuzle vakcinisani u Beogradu

Na Institutu za javno zdravlje Batut u Srbiji stotinu studenata šeste godine Medicinskog fakulteta u Tuzli vakcinisalo se protiv korona virusa. Studenti su zahvalni za ovu priliku koju im je dala Srbija, ali ističu da na ovom broju vakcinisanih studenata neće stati.

“Studenti medicine su zahvalni Srbiji i građanima Srbije i Beograda na doniranim vakcinima i sigurno je da je ovo prvi kontigent studenata koji su odlučio na ovaj potez i da ćemo u nastavku ukoliko se ukaže potreba i ukoliko se pokaže interesovanje. još studenata dovesti u Beograd na vakcinaciju “ rekao je Ahmed Pašalić, student Medicinskog fakulteta u Tuzli.

Kako ističu,  proces vakcinacije studenata iz Tuzle u Beogradu za njih predstavlja veliku važnost jer su dobili zaštitu ali i zbog toga što se ovim činom šalje bitna poruka u regionu.

“Jednom novom početku izgradnje novih mostova ali i poruka da je vakcinacija jedini način da izađemo iz pandemije i da se vratimo na stari režim”. dodao je Pašalić.

 Nakon bezuspješnih brojnih inicijativa upućenih nadležnima kako na kantonalnom, federalnom tako i državnom nivou  spas od pandemije odlučili su da potraže u susjednoj Srbiji. Najviše su kako navode ogorčeni na vlast jer pomaka u masovnoj vakcinaciji nema. Na ovaj način stvoreni su uslovi za obavljanje prijeko potrebnog kliničkog staža ovih studenata.

“Nadamo se da će ovo biti jedna poruka našim vlastima da što prije nabave vakcine i da krene masovna imunizacija u našoj zemlji.” rekla je Belma Džuzdanović, studentica.

 Iako je prošlo skoro dva mjeseca od aktuelizacije priče oko vakcinacije, masovna vakcinacija u Tuzlanskom kantonu  i dalje visi u zraku.  Da bi se vakcinisalo 70 posto stanovništva  koliko je potrebno da se stekne kolektivni imunitet potrebno je oko 450 hiljada doza vakcina, a u Tuzlanski kanton je do sada stiglo oko 24 hiljade doza. Da li ćemo u narednom periodu slijediti primjer studenata Medicinskog faklluteta, i spas tražiti u susjednim zemljama, a ne u svojoj, ne zavisi od nas, nego isključivo od nadležnih.

Vezane vijesti

TUZLA