15 C
Tuzla
25.09.2022.

Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta: Opominjati  i sjećati se žrtava genocida je civilizacijsko pravo

 

8372. imena, 8372 osobe, većinom muškaraca i dječaka. Bila su to nečija braća, sinovi, amidže, dajdže i rođaci. 11. Jula 1995. godine mučki ubijeni su u  Potočarima. U junu i sve do 11. jula kada se obilježava  godišnjica stradanja Bošnjaka u Srebrenici, Studentsko vijeće Filozofskog fakluteta u Tuzli organizira Javno čitanje imena žrtava genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

„Način na kojim radimo jeste da stojimo na Trgu, doduše prošle godine je to bilo na Trgu slobode sada je to na platou Ismeta i Meše gdje pročitamo određeni broj imena svako čitanje. Imamo ukupno šest čitanja i na kraju pročtiamo 8372 žrtve.” rekla je Maida Šljivić, predsjednica Studentskog vijeća Filozofskog fakulteta u Tuzla

Ovakav vid obilježavanja godišnjice i nevinog stradanja Bošnjaka iznimno je važan zbog vremena u kojem živimo, kada su sve učestalija negiranja genocida ali i svih drugih zločina koja su se dogodila na prostoru Bosne i Hercegovine.

„Jer danas često dolazi do pobunjenog stanja gdje se nastoji žrtva predstaviti kao agresor te okriviti određen strukturu koje su stradale u tom periodu. Mi upravo zbgot oga radimo čitanje, kako bismo podsjetili društvo kako ne bismo zaboravili, a  ono što ne pamtimo lako nam se može i ponoviti“ dodala je Maida Šljivić, predsjednica Studentskog vijeća Filozofskog fakulteta u Tuzla.

A kako se ne bi ponovilo važno je stalno podsjećati na genocid i zločin, naročito kada je riječ o mlađim naraštajima jer oni će dalje čuvati i njegovati kulturu sjećanja. Prema riječima organizatora slične akcije potrebno je relizirati i na drugim faklutetima Univerziteta u Tuzli, kao i drugim Univerzitetima u BiH.

„Ako ne isto, neku sličnu akciju ili sličan projekat koji može doprinijeti očuvanju naše kulture“ dodao je Rijad Delić, potpredsjedik SVFF u Tuzli

Ovo je bilo treće čitanje imena za Srebrenicu u organizaciji Studentskog vijeća, a glavna poruka koju ovi mladi ljudi žele uputiti jeste zahvalnost Majkama Srebrenice i svim preživjelima u Srebrenici  na vječitoj borbi za istinu  i da u toj borbi nisu sami.

 

 

POSLJEDNJE DODANO