18 C
Tuzla
13.06.2024.

Sud BiH presudio: Članovi CIK-a izabrani u skladu sa Izbornim zakonom

Suda BiH 21. aprila odbio je tužbu bišeg člana CIK-a Branka Petrića koji je osporavao izbor aktualnih članova CIK-a, te su vezi sa time donio odluku da su aktuelni članovi Centralne izborne komisije BiH izabrani su u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

“Prema ocjeni ovog vijeća paušalni su prigovori tužitelja da imenovani kandidati za članove CIK-a nisu pravni stručnjaci s iskustvom u provedbi izbora ili izborni stručnjaci”, navedeno je u odluci Suda BiH.

Pored toga Branko Pertić je osporavao i pravo Predstavničkog doma da, bez prethodno provedene konkursne procedure, imenuje članove Centralne izborne komisije BiH.

“Sud je stanovišta da je Predstavnički dom PS BiH, kada je samostalno imenovao, postupao neposredno i u skladu sa ustavnim ovlaštenjima Parlamentarne skupštine BiH i prema relevantnim propisima Izbornog zakona BIH, na koji način je osigurao da CIK ima sedam članova u skladu sa članom 2.5 Izbornog zakona BiH”, piše u obrazloženju odluke.

U martu, 2020. godine Predstavnički dom PS BiH imenovao je Vanju Bjelicu Prutinu, Jovan Kalabu, Suada Arnautovića i Ahmeda Šantića za članove Centralne izborne komisije BiH.  Petrić je, potom, podnio tubu Sudu BiH tražeći poništavanje imenovanja. No, Sud BiH ga je odbio. Odluka Suda BiH je nepravosnažna.

Osim toga, lideri HDZ-a i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik su od 2020. godine tvrdili da je aktualni saziv članova CIK-a izabran suprotno Izbornom zakonu. Međutim, Sud BiH je potvrdio da je proces imenovanja proveden u skladu sa Izbornim zakonom.

 

Vezane vijesti

TUZLA