19 C
Tuzla
26.02.2024.

Sutra će biti objavljen Javni poziv Grada Tuzle za podršku projekata pojedincima

Grad Tuzla i ove godine u Budžetu je planirao određena sredstva za finansiranje i sufinasiranje određenih projekata, koja se dodjeljuju putem Javnih poziva. Kada je riječ o Službi za kulturu,sport,mlade i socijalnu zaštitu u toku  je  javni poziv za podršku medijima za finanisranje medijskih aktivnosti sa područja Tuzle. Planirana su sredstva u iznosu od 60 hiljada KM. Služba će sutra objaviti novi Javni poziv za projekte  pojedinaca, umjetnike i književnike. Budžetom je  planirano 10 hiljada KM , a ukoliko bude interesovanja sredstva ćeu narednom periodu  biti povećana. Javni poziv bit će otvoren do utroška sredstava.

„To je nova pozicija u Budžetu  grantovi pojedincima iz oblasti kulture umjetnici, književnici sa područja grada Tuzle ukoliko žele organizovati izložbu slika promociju knjige mogu se  javiti na javni poziv koji će sutra biti objavljen ne moraju biti članovi Udruženja da bi dobili  sredstva od Grada Tuzle iznos od 10 hiljada“ kaže Asja Redžić, pomoćnica gradonačelnika za Službu za kulturu, sportmlade i socijalnu zaštitu Grada Tuzle

Krajem maja, završen je i Javni poziv za podršku projekata neprofitnih organizacija za koji je bilo planirano  282.700 hiljada KM. Pristiglo je 110 aplikacija, a 45 ih je dobilo pozitivnu ocjenu i finansirat će se iz Budžeta grada Tuzle. Projekti su  iz oblasti ekologije,  ljudskih prava , rodne rapravnosti , socijalno uključivanje osoba sa poteškoćama u razvoju i invalidetetu, te ekonomsko osnaživanje žena  i marginalizarinih grupa, kao i unapređenja kvaliteta života građana  treće životne dobi.

„ Udruženja koja se bave tim projektima i koja implentiraju te projekte su napisala jako kvalitetne  projekte to su Vive žene,Crveni križ TK, Udruženje PIPOL, Udruženje Koraci nade  i mnoga druga udruženja .  Tu nismo dodijelili kompletan iznos, 11 projekata je ocijenjeno pozitivnim ocjenama međutim zbog nedostatka finansijskih sredstava neće biti dalje finansirana“, kaže Asja Redžić, pomoćnica gradonačelnika za Službu za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu Grada Tuzla

 

Iz oblasti sporta podržano je 19 sportskih  klubova, pet projekata omladinskih organizacija, jedan projekt udruženja, koje okuplja nacionalne manjine i četiri projekta romskih udruženja. Od planiranih 272.700 KM dodijeljene su 242 hiljade KM.

 

 

Vezane vijesti

TUZLA