18 C
Tuzla
16.06.2024.

Sutra počinje suđenje pripadnicima Ravnogorskog pokreta

U Sudu Bosne i Hercegovine sutra će početi suđenje trojici pripadnika Ravnogorskog pokreta koji su optuženi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Suđenje Dušanu Sladojeviću, Slavku Aleksiću i Risti Lečiću, optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada 2019. godine, počet će u srijedu, 21. aprila, najavljeno je ranije.

Tužilaštvo BiH je optužilo Sladojevića, Aleksića i Lečića da su 10. marta 2019. učestvovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u ovom gradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao “Draževina”, te svojim djelima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

Istog dana planirano je saslušanje prvih svjedoka Tužilaštva BiH u predmetu koji se vodi protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića, optuženih za primanje, odnosno davanje dara i drugih oblika koristi u aferi “Potkivanje”. Za jednog od prvih svjedoka, kako je najavljeno, Tužilaštvo će pozvati nekadašnjeg predsjednika Viskog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milana Tegeltiju.

Narednog dana, u četvrtak, 21. aprila, planirano je i iznošenje završnih riječi na suđenju Kemalu Čauševiću i Anesu Sadikoviću, optuženima za zloupotrebu položaja, pranje novca, te primanje i davanje dara.

Tužilaštvo BiH tereti Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara, a Sadikovića za davanje dara pri uvozu tekstila. Čauševiću se stavlja na teret i da je “Glasu Srpske – Grafika a.d. Banja Luka” pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 200.000 KM.

Izvorni članak:

Naredne sedmice počinje suđenje pripadnicima Ravnogorskog pokreta

 

 

 

Vezane vijesti

TUZLA