17.8 C
Tuzla
26.02.2024.

Sutra u Mostaru konferencija ‘Obrazovanje odraslih za potrebe BiH tržišta rada’

“Obrazovanje odraslih za potrebe BiH tržišta rada” naziv je konferencije koja će se održati u utorak, 29. lipnja, u mostarskom Hotelu Mostar.

Fondacija Helvetas BIH Moja Budućnost (FHMB), zajedno s Federalnim zavodom za zapošljavanje te gospodarskim komorama Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona, Tuzlanskog kantona, implementira projekt “Izgradnja standarda kvaliteta u obrazovanju odraslih” koji ima za cilj da kroz obuku odraslih za deficitarna zanimanja izgradi kapacitete komorskog sistema za obrazovanje odraslih osoba za potrebe tržišta rada, i pružanje nove usluge kompanijama članicama.

Na konferenciji će biti i prezentirani dosadašnji rezultati projekta, od istraživanja potreba tržišta rada i pripreme novih programa obuke, odnosno standarda u obuci odraslih.

Imajući u vidu da je obrazovanje odraslih zakonski regulirano na razinu FBiH, odnosno na razini Republike Srpske, u okviru projekta je pripremljena i “Analiza oblika, organizacije i pravnih aspekata obrazovanja odraslih u Kantonu Sarajevu, Zeničko-dobojskom kantonu, Tuzlanskom kantonu i Republici Srpskoj”.

Glavni nalazi Analize će biti prezentirani na konferenciji, što se prije svega odnosi na sličnosti i razlike u uvjetima za registriranje centara za obuku, akreditiranju programa, formalnim i neformalnim programima obuke, ali u ulozi komorskog sustava u obrazovanju odraslih.

Konferencija će pružiti i priliku za diskusiju i donošenje zaključaka od relevantnih aktera u segmentu obrazovanja, priopćili su organizatori.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

TUZLA