12.8 C
Tuzla
26.05.2024.

Sve veća podrška radu kafiću gdje rade osobe sa Down sindromom

Odnedavno najpoznatiji tuzlanski kafić lociran u strogom centru Tuzle u petak je bio prepun gostiju i dobre atmosfere. Riječ je projektu Udruženja “Zmajevo srce”, a u vidu podrške osobama sa Down sindromom. Domaćice i ujedno asistentice Saše Šunjka, jučer su bile Lejla Vuković, zamjenica predsjednika Skupštine TK i Rusejla Halilović, društveno-politička aktivistica i članica Gradske komisije za Ravnopravnost spolova u GV Tuzla.

“Ovo je primjer dobre prakse unaprijđenja socijalnog sistema. Počastvovane smo da možemo biti dio ove prelijepe priče koja se dešava u Tuzli, nadamo se da će se proširiti i na cijelu Bosnu i Hercegovinu. Nije nam ovo prvi put da pomažemo, da učestvujemo u humanim akcijama, naš angažman u pozitivnim pričama traje dugi niz godina.
A ovo danas je nešto posebno. Gesta da se pospješi socijalna uključenost koja omogućava ovoj dragoj i divnoj djeci koji su podložni situaciji društvene segregacije ili marginalizacije da u potpunosti sudjeluju u društvenom životu.  Ovo je primjer uključivanja i integriranje ove divne djece  kako bi imali ista prava i mogućnosti za zaradu,razvoj i život. Uvijek ćemo se odazvati i uskočiti za svaki vid pomoći ovom Klubu i ovoj divnoj djeci “, istakle su Lejla i Rusejla.

Osim kafe i sokova, domaćice su danas spravljale i ukusne palačinke.  Gosti su bili iz raznih sfera života.

Podsjećamo da je prije par dana svoju podršku radu ugostiteljskog objekta “Klub – Zmajevo srce”, u kojem su zaposlene osobe s Downovim sindromom i invaliditetom svojom posjetom dala i  delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, koju je predvodio premijer Irfan Halilagić, kao i predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović.

“Ovo je prilika da i u slobodno vrijeme damo dodatni doprinos i da ukažemo na potrebu inkluzije i radnog angažovanja osoba s invaliditetom. Svi zaslužuju priliku da rade i da sami, u skladu sa svojim mogućnostima, privrjeđuju sebi, svojoj porodici, ali i cijelom društvu”, kazao je tom prilikom premijer Halilagić.

Vezane vijesti

TUZLA