17.8 C
Tuzla
25.09.2022.

Svečano otvoren kompleks „Muška voda“

Svečanim presijecanjem vrpce danas je otvoren rekonstruisani sportsko – rekreaciono – turistički komplek „Muška voda“ u Kladnju.

Hotel i kompleks „Muška voda“ je od centra Kladnja udaljen oko 10 kilometara, a u ranijem periodu imao je funkciju zračne banje. Njegovom rekonstrukcijom i ponovnim otvaranjem danas počinje novo doba revitalizacije turizma u Kladnju, ali i značajno proširenje turističkih kapaciteta Tuzlanskog kantona. Raniji kapaciteti Muške vode bili su prepoznati mnogo dalje od Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine. Mnoge sportske ekipe sa područja cijele bivše Jugoslavije dolazile su u Kladanj na visinske pripreme. Također, prema nekadašnjem nastavnom planu i programu obrazovnog sistema, za učenike osnovnih škola u ovom kompleksu organizirane su i višednevne „škole u prirodi“.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je kazao da prijašnje korištenje ovog kompleksa može i treba biti osnova za njegovu revitalizaciju, ali postoji i značajan prostor da se sve to i unaprijedi. Bungalovi, lovačka kuća, skijaška staza, igrališta za fudbal, košarku, odbojku i rukomet, više nego solidna su osnova za dalji razvoj.

Pristupni put koji vodi do Kompleksa Vlada TK je proglasila od značaja za ovaj kanton te se sa značajnim sredstvima krenulo u njegovu rekonstrukciju.

„Obnova putne infrastrukture je jedan od prioriteta ove Vlade. Osim razbijanja putne blokade našeg kantona, prepoznali smo i naše strateške potencijale, bisere, kojima da bi zasjali punim sjajem trebamo stvoriti kvalitetne preduslove za razvoj. Jedan od takvih slučajeva je i kompleks „Muška voda“, gdje je jedan od značajnih preduslova njegovog daljeg razvoja, upravo kvalitetna pristupna cesta. S tim u vezi, u završnoj fazi je naša inicijativa da se ova cesta prekategoriše u regionalnu cestu, što će stvoriti pretpostavke za buduća značajnija ulaganja Tuzlanskog kantona u ovaj putni pravac“, kazao je premijer Halilagić.

Osim sportsko – rekreacionog kompleksa premijer Halilagić je pozvao i na revitalizaciju izvorišta „Muška voda“ koje je upotpunjivalo turističku ponudu, nudilo proizvod i stvaralo novu vrijednost. „Također, ulaganje u Djevojačku pećinu, uz ovaj hotelski kompleks sada ima mnogo više smisla, jer ne sumnjamo da će se ovi turistički potencijali međusobno nadopunjivati i međusobno pomagati ukupni razvoj“, kazao je premijer Halilagić, jer „Muška voda je motor razvoja u oblasti turizma i ugostiteljstva kako kladanjske regije, tako i cijelog Kantona, te u njegovom daljem prosperitetu investitor će imati našu puno podršku i razumijevanje, zaključio je premijer Halilagić.

POSLJEDNJE DODANO