25.5 C
Tuzla
24.06.2024.

Svečano potpisani ugovori za stipendiranje sa 40 učenika i studenata MIZ Tuzla

Devetnaest učenika iz osnovne, jedanaest iz srednje i deset studenata iz Medžlisa IZ Tuza danas je potpisalo ugovore o stipendiranju za narednih šest mjeseci. Jedan od učenika koji su potpisali ugovore je i Mustafa Jukan, odličan učenik devetog razreda.

„Pa ova stipendije bi mi dosta značila u školovanju, jer planiram da se upišem u Medresu , mogao bih da pokrijem barem jedan mjesec školovanja naročito kada je riječ o internatu.“ rekao je Mustafa Jukan.

Iako je na završetku osnovne škole, Mustafa ima želju da u budućnosti bude doktor, a na korak do sticanja diplome doktora medicine je još jedan stipendista – Ahmed Islamović.

„Pa prije svega zaista bih se zahvalio Medžlisu IZ Tuzla. Mnogo će mi ovo značiti naročito mojim roditeljima. Koristit ću je kako bih mogao da isplatim školarinu koja mi treba za moj fakultet.“ naglasio je Ahmed Islamović.

Za stipendiranja učenika i studenata Medžlisa IZ iz Fonda za stipendiranje bit će izdvojeno nešto više od 20 hiljada KM. Program stipendiranja traje 12 godine i do sada je stipendirano oko 400 učenika i studenata.

„Naglasio bih da u tom Fondu kao stalne priloge daju svi uposlenici iz našeg Medžlisa, vrijedni naši privrednici i cilj nam je da to što više obogatimo. Ovo je 12 godina kako smo mi podržavamo učenike i studente , krenuli smo sa malim brojem i sada je 40. Voljeli bismo da imamo više, ali više volimo da nam to bude stabilno ali gledat ćemo da to i povećavamo. „ zaključio je Ahmed- ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa IZ Tuzla.

Potpisivanje je upriličeno na dan, kada je prije 450 godina Gazi Turali – begova vakufnama upisana u registar Šerijatskog suda u Čačku, a ovaj dan obilježava se kao Dan Medžlisa IZ Tuzla. Potpisivanje ugovora sa stipendistima dio je programskih aktivnosti kojima će biti obilježeno 450 godina Gazi Turali-begovog vakufa u Tuzli.

 

 

 

 

Vezane vijesti

TUZLA