11.7 C
Tuzla
29.02.2024.

Svoje prve dnevnice u životu zaradili i Fata i Asmir

Fata ima 21 godinu. Danas je zaradila svoju prvu dnevnicu u životu, bila društveno korisna,  ali ono najvažnije od svega, Fata je bila sretna. Prvi radni dan u svom životu danas je imao i  Asmir Galić. On ima 31. godinu. Kao i Fati njemu je ovo prva dnevnica  u životu. Sretan je što je dobio priliku zaraditi svoju prvu dnevnicu, ali i bakšiš. Svoju sreću pred prvi radni dan,  kako ističe njegova majka, nije krio.

„Mnogo je uzbuđen , ja sam sretna što su Jasmin i njegova supruga izabrali mog sina da dođe jer on uživa u radu, voli da se pokreće i voli mami da pomogne.“ kaže Rabija Galić, Asmirova majka.

Uslugom Fate i Asmira zadovoljni su i gosti objekata koji su podržali ovu akciju, a njihov trud su nagradili i bakšišom.

„Jedna jako lijepa akcija da djeci sa posebnim potrebama se omogući da se uvedu u normalne tokove živote i da su oni sposobni da  rade ono za što su oni osposobljeni u kapacitetu koliko im dozvoljava njihovo zdravlje“ ističe Mirza Ahmić

„Pozdravio bih ovu akciju i ovim putem bih pozvao vlasnike i ostalih ugostiteljskih objekata u Tuzli da podrže ovakve i slilčne akcije, da uključimo osobe sa down sindromom i invaliditetom u naš svakodnevni život „ navodi Amar Suljetović

Kako bi osobe sa poteškoćama u razvoju što više bile uključene u društvene tokove, nekoliko tuzlanskih objekata se udružilo u zajedničkoj akciji zapslenja osoba sa poteškoćama u razvoju.

„Za mene je ovo velika stvar da mogu da im pomognem i uvijek ću nastojati da im pomognem, ne samo njima znači uopšte svima, ali oni su posebni i uvijek ću biti tu za saradnju. „ navodi Jasmin Ibrišimović, vlasnik objekta „Arena“

Iako vrijedna svake hvale, ova akcija je kratkoročna tj ograničena na nekoliko dana te ne nudi stalno rješenje mladim osobama sa poteškoćama u razvoju koje mogu i žele da rade.

„Fata je uzbuđena i sretna što danas radi, i ako to stane na tome, bojim se da ćemo gore napraviti. U ovom  trenutku trebamo svi načina da to traje.“ rekao je Tarik Kamber, vlasnik objekta „Gypsies“

Njihovoj društvenoj uključenosti danas doprinose ugostiteljski objekti, ali problem moraju riješiti nadležni.  Pored toga, mi kao građani bismo trebali da ih posmatramo kao ravnopravne građane i pružimo sve, a za uzvrat oni će pružiti zahvalnost koja nema granice.

Vezane vijesti

TUZLA