15 C
Tuzla
13.06.2024.

Taksi servis u doba korona virusa

Pandemija korona virusa te razne mjere koje su donesene kako bi se spriječilo širenje korona virusa uzrokovale su velike ekonomske gubitke, povećanje stope nezaposlenosti, a jedna od pogođenih uslužnih djelatnosti je i ona prevoznička, posebno taksi službe.

Od prvog dana pandemije korona virusa na prvoj liniji fronta osim medicinara, novinara, prodavača  nalaze se i taksisti.

Kako poslovati u doba pandemije nakon više od godinu dana trajanja I kako štititi sopstveno zdravlje, postaje prvo umijeće preižvljanja, složni su taksisti.

“Ništa nije kao što je prije bilo pa tako i sam taksi. Što se tiče načina rada, on se nije promjenio ali u biti obim posla se dosta smanjio. To nije samo u taksi službi slučaj, nego kod svih ostalih. Neki su zatvorili, neki nemaju mogućnost da rade i tako dalje. Najvažniji aspekt ovdje je bezbjednost i zdravlje kako nas tako i putnika” – naglasio je Neim Husić, predsjednik Udruženja Tuzla Taxi Tuzla

“Opremljen sam dezinfekcionim sredstvom, maskama i nastojimo da pomognemo savjesnim gražanima. Ukoliko se desi da prevezemo zaraženu osobu, nakon toga provjetrimo vozilo. Pored redovne dezinfekcije koju obavljamo svaka tri mjeseca, mi svakodnevno vršimo dezinfekciju.”- dodao je Husić.

Na svu sreću  veliki broj zaraženih uposlenika nisu imali, što zbog  velike doze predostrožnosti i zbog straha, jer građani, poručuju taksisti,  nisu uvijek baš ni iskreni kada je ovaj virus u pitanju.

Neim Husić ističe kako postoje putnici koji vjeruju i oni koji ne vjeruju u koronu, ali da smo mi geenralno ljudi koji se ne pridržavaju ničega.

Za razliku od Tuzle, u Sarajevskom kantonu uspostavljen je tzv COVID TAXI  koji je na usluzi građanima koji su pogođeni korona virusom, a koji  nemaju drugu  mogućnost transporta do zdravstvenih ustanova.

“Apelujemo građanima da ne kriju, da slobodno kažu jer nije sramota imati virus ili bilo šta drugo. Građanima stojimo na raspolaganju jer imammo određeni broj vozila gdje je vozač fizički odvojen. Ono što je važno da građani znaju jeste da prilikom poziva našem dispečeru kažu da imaju korona virus i mi ćemo nastojati poslati takvo vozilo. Ukoliko se desi da nemamo slobodno vozilo, mi ćemo umjesto toga poslati vozača koji je prebolovao korona virus i koji ima razvijen određeni broj antitjela. Najvažnije jeste da građani ne kriju”- naglašava Hasib Lošić iz interne kontrole Sarajevo Taxi

Tuzlanski taksisti stajališta su  kako bi specijalno vozilo trebale opremiti  nadležne institucije, no bez obzira na sve, uvijek su tu za korisnike svojih usluga i svoje sugrađane te da su prevozili covid pacijente. Naročtio je to bilo izgledno u prvom valu pandemije kada su radile samo taksi službe.

Kako navode iz udurženja taksi prijevoznika zbog nastale situacije koja je pogodila ovaj sektor, država bi trebala pomoći pogođenim građanima jednako kao i pogođenim poslovnim subjektima, jer, primjera radi, usljed mjera koje su donose, a koje se odnose na skraćeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata, kao i na policijski sat smanjen je i obim posla taksista za čak 80 %.  A opet, smanjen obim posla znači i smanjenje prihoda.

Nužno je, kako kažu naši sagovornici, osim obezbjeđivanja minimalne nadoknade, praviti i planove za budućnost, jer niko ne zna koliko bi ustvari ovo stanje moglo potrajati.

 

Vezane vijesti

TUZLA