12.8 C
Tuzla
26.05.2024.

Tauber: Uspostavljanjem arhiva odškrinuli smo vrata istraživanju istorije Jevreja BiH

Jevrejska zajednica Bosne i Hercegovine odlučila je da osnuje vlastiti arhiv u cilju prikupljanja i objedinjavanja arhivske građe koja se odnosi na Jevreje Bosne i Hercegovine, a  zvanično je počeo sa radom u oktobru, potvrdio je u izjavi za Fenu direktor Centra za istraživanje historije Jevreja u BiH Eli Tauber.

U međuvremenu potpisan je sporazum o saradnji sa Arhivom Bosne i Hercegovine, arhivima Travnika i Bihaća, Hrvatskim državnim arhivom te Jevrejskim istorijskim muzejom.

On je podvukao da je krajnji cilj formiranja arhiva prikupljanje arhivske građe koja bi služila za pisanje knjige o Jevrejima Bosne i Hercegovine, njihovom dolasku i životu te doprinosu razvoju Bosne.

– Zato ovaj arhiv ima posebnu društvenu dimenziju, a ne samo istorijsku i posvećenu samo jednom periodu – istaknuo je Tauber.

Direktor Centra za istraživanje historije Jevreja naveo je da će arhiv biti otvorenog tipa.

– Sada treba jedan period da prikupljenu građu razvrstamo i sistematizujemo te prilagodimo krajnjoj namjeri kako bi bila dostupna svim zainteresiranim – istaknuo je.

Potvrdio je da se građa za Arhiv Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine skuplja već dvadesetak godina.

– Tako prikupljenu građu sada smo posložili u arhivske kutije i počinjemo da je skeniramo i tako pretvaramo u digitalnu formu. Prije nekoliko dana dobili smo i sedam hiljada skenova iz Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu i sada se spremamo da to sistematizujemo. Dakle, biće mnogo podataka i biću sretan da ih podijelim sa zainteresiranim – podvukao je.

Govoreći o značaju otvaranja ovog arhiva, Tauber ocjenjuje da kada pogledamo arhive i jevrejske zajednice na Balkanu tek onda shvatimo koliko malo znamo o Jevrejima.

– Tako je isto i u Bosni i Hercegovini. Ovim potezom, uspostavljanjem jedinstvenog arhiva u Sarajevu odškrinuli smo vrata istraživanju istorije Jevreja u našoj zemlji i mislim da smo započeli jednu novu priču koja će biti dokumentovana i rezultirati brojnim izložbama i knjigama koje ćemo pokloniti našim sugrađanima, ali i svim istraživačima i studentima – podvukao je u izjavi za Fenu Eli Taiber.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA