18 C
Tuzla
16.06.2024.

Tokom dana glasanje o zaključcima povodom informacije o epidemiološkoj situaciji

Prema podacima dostavljenim Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine zaključno s 5. aprilom registrirani su 115.955 laboratorijski potvrđenih obolijevanja od Covida-19 i 3.932 smrtna slučaja povezana s tom bolešću.

To je, između ostalog, navedeno u informaciji Federalne vlade predočenoj zastupnicima na današnjoj redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, s prijedlogom naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Na nivou Federacije BiH, sedmodnevna incidenca obolijevanja od Covida-19, u periodu na koji se odnosi ova informacija, iznosila je 324 slučaja na 100.000 stanovnika, dok su, prema zbirnim informacijama iz kantona, najčešće umirale osobe starije od 60 godina, više muškarci nego žene.

Epidemiološka situacija u Federaciji je veoma ozbiljna, navedeno je također u ovom pisanom materijalu kakav se u aktuelnoj pandemiji COVID-a, dostavlja periodično Parlamentu iz Vlade, na zahtjev zastupnika. Također je konstatirano da nije vrijeme za popuštanje epidemioloških mjera.

Tokom današnje rasprave zastupnika, neki od njih su konstatirali, na osnovu zdravstvenih parametara, da su u međuvremenu podaci o novozaraženim osobama nešto povoljniji od ranijih mada je smrtnost i dalje zabrinjavajuća te su nanovo aktuelizirali problem nedostatka vakcina kao jedine sigurne zaštite.

Tvrde da nema ni ključnih informacija o tome šta je s direktnom nabavkom vakcina ni kad će početi  masovna imunizacija, koliko je građana Federacije u međuvremenu ipak vakcinisano dozama u inostranstvu ili nabavljenim u FBiH ‘na kapaljku’ te doniranim od susjednih i drugih zemalja.

Zastupnica Mara Đukić je kazala da raspolaže podacima o blizu 60.000 do sada vakcinisanih stanovnika Bosne i Hercegovine. Od njih su oko 34.000 građani Federacije, a blizu 26.000 Republike Srpske, rekla je.

Snježana Bodnaruk iz Federalnog ministarstva zdravstva, pozivajući se na informacije Ministarstva civilnih poslova BiH, navela je da u prvoj sedmici maja, putem COVAX mehanizma, u Bosnu i Hercegovinu treba da bude dopremljeno 100.000 doza vakcina Pfizer i 30.000 doza Sinovac.

Budući da je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma predložen niz zaključaka u vezi s ovom tačkom dnevnog reda, dopredsjedavajući Doma Mladen Bošković je predložio da svi ti prijedlozi budu sublimirani i tokom dana ponuđeni zastupnicima na glasanje, uz zaključke koje je od jučer predložio i parlamentarni Odbor za zdravstvo.

Do tada, sjednica je, po Boškovićevom prijedlogu prihvaćenom aklamacijom, nastavljena narednim tačkama dnevnog reda.

Ako zaključke nije moguće objediniti zbog njihove različitosti, zastupnici će se izjašnjavati o svakom pojedinačno, dogovoreno je.

Jedan od predloženih je uvođenje obaveznog PCR testa za strance koji ulaze u Federaciju BiH, a drugim predloženim zaključkom je zatraženo da policijski sat u FBiH ubuduće počinje od 23 sata umjesto u 21 sat, a i dalje traje do pet sati narednog jutra.

Vezane vijesti

TUZLA