13.9 C
Tuzla
22.05.2024.

Treći kontingent Sputnjika V stigao u Banjaluku

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je da je u Banjaluku stiglo 20.000 doza ruske vakcine.

On je pojasnio da je riječ o drugoj komponenti, te podsjetio da je prije sedam dana u RS stiglo 20.000 doza prve komponente ovih vakcina.

“Ove doze će biti dovoljne da se vakciniše i revakciniše 20.000 građana”, rekao je Šeranić.

Šeranić je dodao da je planirano da se ove sedmice završi revakcinacija medicinskog osoblja zaposlenog u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, kako bi se sljedeće sedmice krenulo u vakcinaciju zaposlenih i korisnika domova za stara lica.

“Danas smo imali dogovor da pozovemo roditelje djece sa posebnim potrebama da se jave da i njih vakcinišemo”, kazao je Šeranić novinarima u Banjaluci.

Dodao je da će i ove doze vakcina proći isti put kao i one koje su stigle prošle sedmice, ide se sa zahtjevom prema Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Naveo da se nadaju da će shodno najavama dobavljača, ali i proizvođača, imati isporuku vakcina iz sedmice u sedmicu.

Radovan Višković, premijer RS, rekao je da su od proizvođača i distributera dobili obećanje da će u narednih sedam do 10 dana stići dodatnih 20.000 doza ruske vakcine Sputnjik V.

“RS sada treba da uđe u jedan ozbiljan ciklus vakcinacije prioritetnih grupa građana”, naveo je Višković.

Višković je dodao da je RS platila i naručila više od 800.000 doza vakcina protiv kovida-19.

“Razgovarao sam i sa ljudima iz Ruske federacije, mi već u junu ove godine planiramo novu količinu od oko 500.000 doza vakcine”, kazao je Višković.

Istakao je da se stabilizovala i proizvodnja ruske vakcine, te da postoji problem sa proizvodnjom i nabavkom bočica u koje se vakcine pakuju.

“Shodno veličini i poziciji Republike Srpske mi pratimo dovoljan broj vakcina kao i sve ostale razvijene zemlje”, naveo je Višković.

RTV Slon/ Nezavisne novine

Vezane vijesti

TUZLA