7 C
Tuzla
13.04.2024.

Trudnice se u UKC -u Tuzla pred porod testiraju besplatno!

Univerzitetski klinički centar Tuzla već duže vrijeme provodi testiranje trudnica koje imaju planirani termin za porod, a brisevi se uzimaju u Klinici za ginekologiju i akušerstvo prije samog termina poroda. No, kao što je poznato porod je često nemoguće isplanirati, a on se rijetko dešava baš u terminu, zbog čega i ovo pravilo ima svoje izuzetke.

„Nekad naravno ti termini ne mogu se isplanirati u pola sata, onda oni ulaze u operacionu salu sa uzetim brisom, ne može se čakati. U tom slučaju se kolege na ginekologiji ponašaju kao da je ona  hipotetički covid pozitivna i tu ne bude ništa sporno“, izjavio je Vahid Jusufović, direktor UKC –a Tuzla.

Univerzitetski klinički centar Tuzla u fazi je nabavke brzih testova. Iako njihova tačnost nije kao kod klasičnih PCR testova, rezultati koje daju u roku od sat do dva mogu ljekarima poslužiti kao orjentir za dalje djelovanje.  Postojao je i prijedlog da se sve trudnice testiraju,ali ga nije bilo moguće realizovati.

„Znate kako, i taj sam covid test važi 72 sata. Nakon toga ponovo bi trebalo raditi novo testiranje, nije to jednostavan problem, ali stvari idu jednim kontrolisanim tokom i mi ćemo maksimalno posvetiti pažnju što se tiče trudnica“, kazao je Jusufović.

Važno je naglasiti da su testovi za trudnice kao i za sve osiguranike u Tuzlanskom kantonu besplatni, a tako će biti i u buduće, poručio je Jusufović.

Vezane vijesti

TUZLA