11 C
Tuzla
04.10.2023.

Truss: Postoje znaci miješanja Rusije u BiH i to se mora zaustaviti

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Elizabeth Truss koja boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini neophodnim je nazvala potrebu da se u BiH predano radi još više na zaštiti mira i spriječi da se zemlja vrati sukobu, budući da postoje znaci miješanja Rusije u BiH što se mora zaustaviti.

Ona je nakon susreta s ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković naglasila da je historija podsjetnik na ono šta se dešava kada se ne suprotstavlja agresiji, stvari se pogoršavaju, a ne popravljaju se.

– Genocid u Srebrenici, opsada Sarajeva, to su samo dva zločina koja su nas užasnuli pa smo rekli kako se u Evropi to nikada više ne smije dogoditi, ali ono što danas vidimo u BiH je da postoje znaci miješanja Rusije koji su prijetnja da se vratimo ka mračnim danima i to se mora zaustaviti – navela je Truss.

Sada je u pitanju trenutak kada se u Sarajevu, kaže šefica britanske diplomatije, bira sloboda i demokratija, a ne negativni uticaji i korupcija.

Najavila je uvođenje novog investicijskog paketa za zapadni Balkan u vrijednosti od 100 miliona dolara što će biti uloženo u energiju i infrastrukturu i bit će alternativa investicijama koje dolaze s uvjetima i koje vode do negativnih uticaja.

Podvukla je da im je namjera kroz NATO raditi na jačanju sigurnosti i konsolidaciji uspjeha koji je vidljiv u BiH i cijeloj regiji, a uz situaciju ovdje, potrebno je pratiti i pitanje evropske sigurnosti u cjelini.

Podsjetila je da je Velika Britanija uvela sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku kao i drugima koji rade na destabilizaciji što je važno za budućnost kako bi se vidio napredak u ekonomiji i demokratiji.

– Velika Britanija jasno postupa protiv onih koji nastoje da potkopaju napredak i pozivamo sve partnere u slobodnom svijetu da djeluju i osiguraju da oni koji potkopavaju teško stečeni mir budu pozvani na odgovornost – naglasila je.

Kaže da je i ovdje vidljivo rusko miješanje, ali predsjednik Rusije Vladimir Putin čini zločine nad narodom Ukrajine koji također treba podršku slobodnog svijeta.

Situacija u BiH, ali i u Ukrajini pokazuje da je potrebno naučiti iz prošlosti, te da demokratija i sloboda moraju nadjačati autokratsku agresiju stoga je važno da Putin izgubi i Ukrajina pobijedi tako da Rusija nikada više ne zaprijeti evropskom miru.

Ministrica Turković iskazala je čvrstu i kontinuiranu predanost za dobre odnose BiH s Velikom Britanijom, dodajući da je cijeli region na važnoj prekretnici ili će krenuti kad stabilnosti unutar evropske zajednice ili će biti uvučen u opasne igre kojima je cilj destabilizacija cijele Evrope i NATO alijanse.

– Postoji zabrinutost da se kriza iz Ukrajine prelije na ovaj dio Evrope i vrlo je važno da naši ključni saveznici, što Velika Britanija jeste, podrže građane BiH da idu ka EU i NATO-u. Blokada funkcioniranja rada institucija dovedena je na još opasniji nivo jer se blokira finansiranje izbora i građanima se želi oduzeti temeljno pravo da biraju – stava je Turković.

S druge strane, kaže Turković, najavljeni i proklamovani činovi secesije i podrivanja ustavnopravnog poretka i Dejtonskog mirovnog sporazuma od strane vladajuće stranke iz Republike Srpske još nisu zaustavljeni niti poništeni te se BiH suočava s daljnjim pogorašnjem političke situacije.

– Postoji nada da će naši prijatelji iz EU razumjeti da je njihova podrška u ovom trenutku od vitalnog značaja. Samo nepokolebljivom zaštitom zakona i ustava možemo otvoriti vrata napretka i korisnog dijaloga. Dodjeljivanje kandidatskog statusa za BiH bila bi važna poruka svima koji igraju po ruskim notama – ponovila je Turković.

Zatražila je i olakšanje viznog režima za građane BiH koji žele putovati u Veliku Britaniju.

Ministrica Truss zajedno sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić položila je cvijeće i odala počast ubijenoj djeci u Sarajevu, a tokom dana susret će se sa članovima Predsjedništva BiH te ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO