7 C
Tuzla
15.04.2024.

Turković i Sloat o situaciji u BiH i saradnji s NATO-om

amjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sinoć je u telefononskom razgovoru direktoricu za Evropu u Vijeću za nacionalnu sigurnost predsjednika SAD-a Joea Bidena Amandu Sloat upoznala s trenutnom situacijom u BiH te naporima koji su učinjeni u proteklom periodu, a koji se odnose na početak rada Komisije za saradnju sa NATO-om i usvajanje dokumenta “Realizacija Programa reformi BiH 2019-2020.”

Sloat je istakla da su Sjedinjene Američke Države posvećene jačanju i proširenju NATO saveza, a to potvrđuje i ovosedmična posjeta američkog državnog sekretara Antony Blinkena sjedištu NATO-a u Briselu.

Sagovornice su razmijenile mišljenja i o borbi protiv pandemije koronavirusa, a Turković je govorila o problemu nabavke vakcina u Bosni i Hercegovini, te aktivnostima koje su poduzete s ciljem započinjanja vakcinacije bh. građana. Ukazala je i na posljedice koje su nastale zbog činjenice da je zakazao mehanizam COVAX.

Sloat je naglasila da je tokom svog ranijeg rada u američkom Kongresu dosta pažnje posvećivala Bosni i Hercegovini, a u razgovoru se interesirala za trenutne rasprave o Ustavu i Izbornom zakonu u BiH, ali i drugim problemima u BiH.

Istakla je da su reforme neophodne, te da je potrebno puno više angažmana, kako bi se problemi rješavali u Bosni i Hercegovini.

Turković je govorila i o migrantskoj krizi u BiH, te je sagovornicu upoznala sa činjenicom da se migranti uglavnom nalaze u dva kantona, ali i da postoje protivljenja za jačanje istočne granice i raspoređivanje migranata u cijeloj zemlji, saopćeno je iz MVPBiH.

Vijeće za nacionalnu sigurnost (NSC) je glavni forum koji koristi predsjednik SAD-a za razmatranje pitanja nacionalne sigurnosti i vanjske politike i dio je izvršnog ureda predsjednika SAD-a. Funkcija Vijeća je da savjetuje i pomaže predsjedniku u sigurnosnim i vanjskim politikama.

Vezane vijesti

TUZLA