10 C
Tuzla
26.02.2024.

Tuzla calling: Idemo u Lilanje! ( A koje vi običaje čuvate?)

I kako ste već navikli, petak je dan koji sa nestrpljenjem čekamo, jer petkom objavljujemo novu epizodu podacsta “Tuzla calling”! A ovoga petka idemo na Lilanje! Provjerili smo kako izgledaju pripreme za ovaj jedinstveni događaj u Doknju, i moramo priznati, mi smo se odlično zabavili. 

Iz emisije izdvajamo: 

U izvorima se navodi da je Lilanje narodni običaj katoličkih Hrvata i u pravoslavnih Srba i u muslimana. Održava se povodom katoličkog blagdana Svetog Ilije, zaštitnika od vatre i groma, povodom rođenja Ivana Krstitelja i svetog Petra. Lilanjem se, prema starom vjerovanju, čuvaju ljudi, životinje i polja. Običaj se zadržao u Hrvata u Podravini (Sopje), na sasvim drugačiji način u sjeveroistočnoj Bosni (Soli) i na drugačiji način u zapadnoj Srbiji  i Crnoj Gori.

U izvorima je navedeno i da je u Solima u Doknju  kod Tuzle, tradicija održavanja Lilanja stara više stotina godina. Mještani na Lilanju pozivaju Svetog Iliju da spasi građane i usjeve, i sve ostalo, od vatre i groma. Sudionici lilanja  pripremaju nekoliko mjeseci. Najvažnije im je pronaći divlju trešnju. Pronađenom drvetu valja oguliti koru i osušiti ga, koru vezati za drveni štap i u večernjim satima počinje lilanje u kojem sudjeluju djeca do 15 godina. Ovim povodom, povodom blagdana Svetog Ilije u Doknju čiji je zaštitinik, održavaju se brojne službene manifestacije, i tradicionalno upravo je Lilanje povod da se okupe šire porodice i prijatelji, komšije, a zbog Lilanja, potegne se na put i iz dalekih krajeva i iseljeništva.

Blagdan Svetog Ilije, u ovim krajevima nazvanog  još i Sveti Ilija gromovnik obilježava se 20. jula, što znači da bi pripreme za  Lilanje trebale biti u punom zamahu, pa smo o Lilanju razgovorali sa organizatorima i baštinicma ove tradicijske manifestacije.

I naš Željko Kaloci, okušao se u lilanju lile a dio atmosfere sa snimanja četraneste epizode pogledajte u galeriji. 

A dok čekamo priču o lilanju koja će na YouTube kanalu RTV Slon biti dostupna danas od 15 sati, podsjetite se i na trinaesetu epizodu u kojoj smo o muzici pričali sa Sejom i Vilijem. 

Sve do sada objavljene epizode i sadržaje koje ste propustili potražite na YouTube kanalu RTV Slon i na društvenim mrežama.

Vezane vijesti

TUZLA