19 C
Tuzla
26.02.2024.

Tuzla calling: Peta epizoda podcasta donosi prvi dio priče o DTV „Partizan“ u Kreki

Iz sedmice u sedmicu, nastavljamo pričati priče o Tuzli, nastavljamo šetati ulicama grada, nastavljamo bilježiti Vaše anegdote i sjećanja.

A priče o Tuzli nema bez DTV „Partizan“ u Kreki, Kreke i Krečana.

Upravo u Kreki smo u petoj epizodi podcast-a Tuzla calling, s našim fantastičnim domaćinima, Miroslavom Petrovićem, dugogodišnjim novinarom i Dervišom Čičkom, predsjednikom Upravnog odbora Udruženja građana „Krečani“.

I prije nego što vam otkrijemo šta donosi nova epizoda pod nazivom: Šta „Partizan“ znači Tuzlankama i Tuzlacima? moramo vas obradovati informacijom da ovu priču donosimo u dva dijela- prvi dio koji će vam biti dostupan od 15 sati na YouTube kanalu RTV Slon koji smo snimali u samom „Domu“, dok će drugi dio biti dostupan u petak, 14. maja. Zaslužili su „Partizan“ i Kreka priču iz dva dijela i mnogo više, vjerujem, slažete se s našom ekipom.

Iz prvog dijela (peta epizoda) izdvajamo:

Prvi objekt DTV-a Partizan je izgrađen 1894. godine za vrijeme vladavine Austrougarske i bio je utočište članova Gombolaškog (gimnastičkog), a potom Sokolskog društva. Poslije Drugog svjetskog rata služio je kao dom Društva za tjelesno vaspitanje.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, objekt je očuvan i bio je u funkciji sve do 1995. godine. Tada je jedini sportski i objekt za društvene aktivnosti u jednom od najvećih naselja Tuzle izuzet za potrebe izbjegličkih opština i skladištenje humanitarne pomoći. Nakon tog perioda došlo je do urušavanja Partizana koji je na kraju iz sigurnosnih razloga uklonjen 2017. godine. 15. maja 2020. godine zvanično je počela rekonstrukcija samog objekta.

Bivši stanovnik i hroničar Kreke Eldar Hadziahmetović godinama je čuvao ciglu staru 125 godina, koju je uzeo prilikom rušenja trošnog zdanja bivšeg„Partizana“, želeći je ugraditi u novi objekat i tako, na izvjestan način, produžiti tradiciju nekadašnjeg Gombolaškog, potom Sokolskog, a poslije Drugog svjetskog rata Društva za tjelesno vaspitanje „Partizan“.

Ciglanu u Kreki izgradile su austrougarske vlasti, u vrijeme industrijalizacije Bosne i Hercegovine. Proizvodila je opeku i crijep za sve izgrađene objekte tog vremena u Kreki: Špiritanu koja je proradila 1888. godine, parni mlin godinu kasnije, Solanu 1891., prvu električnu centralu u ovom dijelu BiH 1906. godine, te brojne objekte rudnika „Kreka“ i druge.

Proizvodi Ciglane korišćeni su i za izgradnju 99 stambenih objekata u naseljima Kreka i Solana, napominje Hadžiahmetović. Poznate kolone, u kojima su živjeli doseljenici iz cijele Evrope što ih je monarhija poslala u BiH u vrijeme naglog industrijskog razvoja, udomile su brojne majstore raznih profesija iz Austrije, Njemačke, Češke i Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Italije i drugih zemalja Evrope.

Uporedo s novim proizvodnim pogonima, Austrougarska je gradila društvene, obrazovne, kulturne i sportske objekte kako bi se radnici u slobodno vrijeme mogli zabaviti i kulturno uzdizati, a njihova djeca školovati. Tako je 1897. godine izgrađena osnovna škola, a tri godine prije Kasina i Fiskulturni dom. Pretpostavljam da je te godine proizvedena cigla kojom je građen dom za gombolaše, tojest, fiskulturnike i služila je sve dok 2017. godine derutna zgrada DTV „Partizana“, koja je preživjela tri rata, nije srušena.

Eldar Hadžiahmetović, dugo čuvanu ciglu u novi objekat postavio je 24. maja 2020. godine.

Podsjećamo, sve ranije objavljene epizode podcast-a „Tuzla calling“ besplatno su dostupne na YouTube kanalu RTV Slon i na našim društvenim mrežama.

Ukoliko ste propustili neku od ranijih, iste možete pogledati i na plejlisti ovog podacasta.

Dok čekamo novu epizodu, možete se podsjetiti i priče o Barutani.

 

Vezane vijesti

TUZLA