23.9 C
Tuzla
15.04.2024.

Tuzla calling: Šesnaesta epizoda podcasta donosi slatku turu kroz Tuzlu!

Već danas od 15 sati na YouTube kanalu RTV Slon biti će dostupna nova epizoda podcasta “Tuzla calling”, šesnaesta po redu.

Iz epizode izdvajamo

Jeste li znali da obilježavanje Svjetskog dana čokolade ima više službenih datuma? Dio poklonika čokolade ovaj dan obilježava 07. jula, dok se dio prilagodio datumu u septembru tačnije – 13. septembra. No, kako je čokolada voljena slastica diljem svijeta, ovo nisu jedini datumi kojima se odaje počast čokoladi. Čokolada je poznata i cijenjena još od davnina. I prije 2600 godina čokolada je kuhana kao jedan od najstarijih napitaka poznatih čovjeku. Od tada, čokolada ne gubi vrijednost te danas preko 50 miliona ljudi živi upravo od industrije čokolade, a vrijednost ovog zlata na svjetskom tržištu procjenjuje se na više od 100 milijardi dolara. U Tuzli nema fabrike čokolade, ali itekako volimo sve slastice i slatkiše, što je jedan od razloga da i mi u podcastu o Tuzli pričamo o slatkišima. A te priče, vjerujem da ćete se složiti nema bez nadaleko poznatih tuzlanskih slastičarni.

 Sjećate li se slastičarne Jagoda? Sjećate li se Evrope? Sjećate li se kolača kod Šaćira? Sjećate li se masnog tijesta kod Iljazovića? Koliko slastica, kolača, torti, sladoleda ste pojeli upravo u ovim slastičarnama?

Na našu sreću i sreću svih onih koji dolaze u Tuzlu, još uvijek nepca možemo zasladiti u nadaleko poznatim slastičarnicama. Naš, Željko Kaloci i u 16 epizodi podcasta vodi vas na slatku turu kroz Tuzlu.

I dok čekamo novu priču, evo i podsjetnika na prošlu epizodu.

Inače, sve do sada objavljene epizode dostupne su na YouTube kanalu RTV Slon.

Vezane vijesti

TUZLA