5.5 C
Tuzla
07.12.2022.

Tuzla calling – Tuzlanska turbeta: ”Dobri ispod parmaluka” – ko Tuzlu čuva?

I ovoga petka od 15:00 sati na YouTube kanalu možete pratiti novu epizodu iz videopodcasta o Tuzli – „Tuzla calling“, u kojoj govorimo o tuzlanskim turbetima.

U epizodi pod naslovom „Tuzlanska turbeta: „Dobri ispod parmaluka“ – ko Tuzlu čuva? nastavljamo istraživati ko ih je i kada gradio, kako su postali dio zajedničke prošlosti i sjećanja, kakve tajne otkrivaju ili skrivaju tuzlanska turbeta i zašto za njih vežemo urbane legende. Stećci, nišani, turbeta su zagonteni znakovi iz prošlosti koji prenose svojevrsne poruke a mi ih odgonetamo, svako na svoj način. Šta nam tuzlanska turbeta skrivaju ili pak otkrivaju? Kako je nastala legenda i vjerovanje da krv neće na sol i kojih sedam šehida Tuzlu čuva? Ko je „dobri“ ispod parmaluka? Zašto su turbeta važan dio narodnog vjerovanja i kako nastaju mitovi i legende, pitanja su zbog kojeg smo krenuli u istraživačku avanturu kroz vrijeme i prostor. Poruke iz prošlosti su osnov za bolje razumijevanje sadašnjosti i zalog za ljepšu budućnost.

Zbog obimnosti prikupljenog materijala i radi što boljeg razumjevanja donosimo pregled zbivanja u srednjevjekovnoj Bosni i Bosanskom ejalateu u doba Osmanske uprave, pa i samo priču o tuzlanskim turbetima donosimo iz tri djela.

U iščekivanju trećeg nastavka, ukoliko ste propustili prošlosedmičnu epizodu snimak možete pogledati u produžetku teksta.

Drugi dio/ Tuzlanska turbeta – ko je bio Džafer Altumbabić? - Tuzla calling - Podcast

Inače, treći dio priče o bosanskim i tuzlanskim tubetima bit će dostupna danas u 15:00 sati na YouTube kanalu i društvenim mrežama RTV Slon, a već u nedjelju od 21:15 sati možete je pogledati i u našem TV programu.

Također, sve ranije epizode možete preuzeti skeniranjem QR koda, a ukoliko želite biti sigurni da ni jednu epizodu nećete propustiti pozivamo vas da na YouTube kanalu RTV Slon odaberete opciju SUBSCRIBE (sasvim besplatno) i na vaše pametne telefone i prijenosne računare stići će obavijest kada je nova epizoda podcasta „Tuzla calling“ dostupna za gledanje i preuzimanje, uključujući i obavijesti za druge video sadražaje RTV Slon.

Prijatelji druge sezone videopodcasta “Tuzla calling” su kompanija Hypnex iz Tuzle, Perfect rent-a-car Tuzla i Mirkokreditna organizacija “Lider”. 

POSLJEDNJE DODANO