11.7 C
Tuzla
29.02.2024.

Tuzla calling: U 15 sati objavljujemo novu epizodu posvećenu “tuzlanskoj starici od 137 ljeta”!

„Tuzla calling“ je novi video serijal iz 60 podacast epizoda. Svake sedmice podcast „Tuzla calling“ predstavlja vam novu priču. Od ove sedmice, nove priče objavljujemo svakog petka u 15 sati i već danas na YouTube kanalu RTV Slon biti će dostupna nova epizoda.  

Kako se u Tuzli kaže, pivnica ili pivara?

Kaže se, daj „Tuzlaka“!

Pivara Tuzla je mala pivara koja se još od davne 1884. godine nalazi u samom srcu Tuzle. Njeni proizvodi se već generacijama koriste u gradu Tuzla i njegovoj široj okolini, a prepoznatljiva je po svom pilsner pivu češke tehnologije pravljenja. U okviru pivare je i Pivnica Taverna u kojoj se može konzumirati jedinstveno i vrlo traženo nefiltrirano, svijetlo i tamno tuzlansko pivo. Pivara Tuzla na istom mjestu, u srcu grada, stameno stoji još od 1884. godine. Treća je to po starini pivara u Bosni i Herecgovini, 1864. otvorena je sarajevska, 1867 banjalučka, a te 1884. tuzlanska pivara.  Pod prvim nazivom Erste Dampf Bräuerei tuzlansku pivaru osnovali su  Tasing i Köhn, kao prvu parnu pivovaru u Dolnjoj Tuzli, sa proizvodnim kapacitetom od 5.000 hl godišnje proizvodnje. Osnivači su sa sobom donijeli i tehniku kuhanja piva, prema posebnoj češkoj recepturi, piva poznatog kao pilsner.  U novoj epizodi podacasta Tuzla calling, sa Željkom Kaloci prošetajte kroz ovu 137 godine staru priču.

I dok čekamo novu jedanaestu epizodu, evo i podsjetnika na desetu epizodu i priču o Omladinskom i Balu generacija sa DJ Begom i DJ Maidom.

 Sve do sada objavljene epizode pronađite na našem YouTube kanalu i na našim društvenim mrežama, sasvim besplatno i gledajte ih bilo kada i bilo gdje.

Vezane vijesti

TUZLA