15 C
Tuzla
04.10.2022.

Tuzla spremna za Opće izbore, građani sve manje zainteresovani za glasanje

Više od tri miliona osoba, imat će pravo glasa na ovogodišnjim Općim izborima u našoj zemlji. Bh. građani će opet imati priliku izabrati one za koje smatraju da su najbolji politički predstavnici u državi, entitetima i kantonima. Iako bi svaki izbori trebali donijeti određene promjene, pojedini građani Tuzle su skeptični. Neki od njih čak i ne žele izaći na glsanje, jer smatraju da se stanje neće promijeniti na bolje. Takvog je mišljenja i Tuzlak Emir Arnautović.

Izlazimo godinama, šta se promijenilo? Ništa. Žalosno je pričati o izborima, ne znam zašto im se daje prostor. Ja sam mlad i ovdje živim, ne razmišljam o odlasku, moja su mi djeca tu, ali ovo je žalosno više. Ovi kandidati bili u svim mogućim strankama, sad se pojavljuju u nekim novim i daju neke ideje, a godinama bili u svim strankama koje su na vlasti već godinama”.

S druge strane, iako dosta stariji, Juso Avdić će izaći na izbore. Smatra da bi do promjena na bolje moglo doći samo ukoliko na vlast dođu nove osobe.

Sve živo treba mijenjat, ovo pomest, ove stare političare, dovest novu djecu, koji su graditelji društva odnosno nosioci progresivnih društvenih promjena, a to je zdravstvo, prosvjeta, privreda..” – priča nam Avdić.

I drugi su mišljenja da će do promjena teško doći.

Izaći ću na izbore obavezno. Trebaju nam promjene ali pitanje hoće li ih biti kad svaki izbori sve isti ljudi samo različite stranke” – kaže nam jedna građanka Tuzle.

Razmislit ću hoću li izaći na izbore, zato što nije ništa bolje do sad niti će kad biti bolje”- rekla nam je jedna od građanki.

Da bi do promjena ipak moglo doći, barem kada je u pitanju izborni proces, svjedoče nove izmjene Izbornog zakona, prema kojima bi ovogodišnji Opći izbori trebali biti pošteniji u odnosu na prethodne, a dvije su najznačanije.

Po prvi put paravani za glasanje će biti okrenuti prema biračkim odborima, odnosno birački odbori će gledati u leđa glasača. Druga izmjena je da će svaki glasački listić morati biti ovjeren štembiljem i ovjeren potpisom ovlaštenog člana biračkog odbora. Ovim putem pozivam građane da provjere da li je preuzeti listić ovjeren štembiljem i potpisom biračkog odbora” – kazala nam je Asja Kravić, predsjednica Gradske izborne komisije.

Osim ovih, ima i drugih promjena koje se odnose na osobe kojima treba pomoć pri glasanju. Ukoliko osoba zbog određenog zdravstvenog problema, ne može sama pristupiti glasanju, potrebno je da za to ima dokaz od ljekara.

Postoje posebni obrasci koje će morati popuniti lice koje pruža pomoć npr. Slabovidnom licu, a novina je da će lica koja trebaju pomoć druge osobe pri glasanju morati imati određeni dokaz. Smatramo da u situacijama kojima je očigledno da im treba pomoć druge osobe pri glasanju to neće biti potrebno, a u ostalim situacijima je ipak potrebno”, dodaje Kravić.

Iako je ostalo malo vremena, Kravić dodaje da je Gradska izborna komisija u potpunosti spremna za predstojeće izbore. Članovi biračkih odbora, kao i mobilni timovi su imenovani, a spreman je i spisak biračkih mjesta.

Želim pozvati naše građane da prije nego što krenu na izbore da provjere da li je došlo do promjene njihovog biračkog mjesta. To mogu uraditi i danas putem telefona 035/307-394, također putem web stranice CIK-a BiH -tag da li ste registrovani, unošenjem imena, prezimena i matičnog broja”.

Na dan Općih izbora, sva biračka mjesta u Tuzli bit će otvorena od 7 do 19 sati.

POSLJEDNJE DODANO