Tuzla zove Trento: Tihomir Knežiček o 140 godina Talijana u Tuzli

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Devetnaesta epizoda podcasta „Tuzla calling“ posvećena je Talijanima u Tuzli, odnosno više od 140 godina suživota na ovim prostorima. Ove sedmice razgovaramo o talijanskoj ostavštini u Tuzli ali i udruženju građana italijanskog porijekla „Rino  Zandonai“ Tuzla. Udruženje je aktivno od 1993. godine i zajednica je talijanske nacionalne manjine iz šire tuzlanske regije.  S Tihomirom Knežiček, predsjednikom Udruženja, razgovaramo o Talijanima u Tuzli, o Udruženju, o njegovom odrastanju u Tuzli, o kolekcionarstvu.

Sjetiti ćemo se i čuvenih talijanskih graditeljskih talijanskih  porodica koje su nekada gradile Tuzlu i objekata koji još uvijek podsjećaju na te dane,  sjetiti ćemo se i čuvenog Ponte Rosa zahvaljujući kojem su Tuzlanke i Tuzlaci počeli nositi farmerice. Tuzla nekad i sad kroz prizmu talijanske nacionalne manjine, osnova je našeg razgovora.

Sjajni Tihomir Knežiček i naš Željko Kaloci, provesti će nas kroz stavranje talijanske zajednice u Tuzli, te nas vratiti u neka prošla vremena, ali i najaviti feštu koja se u ovom gradu ne propušta. Pozivamo vas da kroz novu epizodu “Tuzla callinga” saznate zašto su se prema popisima stanovništva iz 1895. i 1910. godine u Tuzli govorili njemački, češki, mađarski, poljski, slovenski, talijanski, španjolski, slovački, ruski jezik. 

Devetnaesta epizoda podacsta biti će dostupna danas u 15 sati u na YouTube kanalu RTV Slon Tuzla. 

Podsjećamo, sve ranije objavljene epizode možete pogledati na našem YouTube kanalu i na našim društvenim mrežama, odnosno  poslušati putem audio naloga/računa na https://soundcloud.com/rtv-slon.

Prošle sedmice razgovarali smo sa Valterom Tuzlanskim, evo i podsjetnika.