25 C
Tuzla
23.05.2022.

Tuzla:Mirna šetnja u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

 

Mjesec dana nakon kolektivne dženaze u Potočarima, članice Udruženja „Žene Srebrenice“ i danas su se kao svakog jedanaestog u mjesecu okupile na tuzlanskom Trgu žrtava genocida u Srebrenici, podsjećajući javnost na stravične zločine i genocid ,koji se dogodio 11.jula, 1995 godine. Među njima bila je i Zumra Mehić, majka koja je u ovom genocidu izgubila četiri sina i muža. Danas živi sama, ne želi osvetu, ali je boli činjenica zbog negiranja genocida i nada se da će svi odgovorni za ovaj genocid biti procesuirani i kažnjeni.

“Da je od Allaha slađe od meda,a od dušamana je , dušmani se skrivaju priznaju da nisu a jesu da hoće priznati da kažu učinili smo to, a zna se u mezarja nisu zakopane ptice nego narod djeca, koja su postali tek“kaže  majka Zumra Mehić

Posebno ih raduje donošenje  Zakona o  negiranju genocida,kojeg je nametnuo bivši visoki predstavnik u BIH Valentin Inzko. Nadaju se da će ga sve pravosudne institucije u BiH  sprovoditi, te da će novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit doprinijeti tome

 

„Ja imam nade da ipak on dolazi iz Njemačke  da je to nešto drugačije da će se poštovati pravila i da će stvarno jednom krenuti na snagu i da će se procesuirati i kazniti i da će biti sankcija prema onim odgovornim“ kaže Nura Begović, zamjenica predsjednice Udruženja “Žene Srebrenice”

Prema posljednjim podacima u Memorijalnom centru Potočari ukopano je 6 652 žrtve genocida, dok je na drugim lokacijama,a prema željama porodica žrtava ukopano još 237 žrtava genocida. Još uvijek se traga za oko hiljadu žrtava genocida.

POSLJEDNJE DODANO