16.7 C
Tuzla
03.03.2024.

“Tuzlanski” Hamlet večeras na sceni Doma kulture u Jajcu

Predstava “Hamlet” Narodnog pozorišta Tuzla, koju je po tekstu Vilijama Šekspira režirao pozorišni reditelj i pisac Zlatko Paković, biće izvedana večeras na sceni Doma kulture Jajce u oviru Takmičarskog programa Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine.

Reditelj Zlatko Paković je zapisao: “Hamlet djeluje pozorišnom predstavom, režirajući Mišolovku. Predstava mu je jedini način da uvjeri sebe i publiku u počinjeno kraljevo nedjelo na dvoru, izvršeno kao savršen zločin bez ijednog svjedoka. Shakespeare nam u „Hamletu“ pokazuje da je suština pozorišne umjetnosti to da u zamku, u mišolovku, hvata – kako bi postali javni! – zločine kojima je u datom režimu skriven trag, a na kojima se taj režim održava”.

U predstavi igraju Elvis Jahić, Adnan Omerović, Ivana Perkunić Mešalić, Irfan Kasumović, Mirza Ćatibušić, Jasmina Ibrahimović, Armin Filipović, Elmir Krivalić, Siniša Udovičić, Milenko Iliktarević.

U okviru pratećeg programa Pozorišnih igara prije predstave u salonu Doma kulture biće upriličeno predstavljanje knjige “Nana Fata Orlović ili Neka se čuju i vaši glasovi“ i „Majka Nuru počesto izruži“ autorice Hasije Borić.

Vezane vijesti

TUZLA