7 C
Tuzla
13.04.2024.

U 74. godini preminuo Želimir Altarac Čičak

Preminuo je  Želimir Altarac Čičak u 74. godini. Bio je jedan najznačajnijih i najutjecajnijih kreatora sarajevske muzičke scene i dobitnik priznanja “Počasni građanin Grada Sarajeva”. Preminuo je nakon borbe sa korona virusom tokom noći, potvrdila je medijima supruga Edina Gugać.

Želimir Altarac Čičak rođen je 21. augusta 1947. godine u Sarajevu. Jedan je od najznačajnijih i najutjecajnijih kreatora bosanskohercegovačke i sarajevske muzičke scene, pionir disk-džokejstva, urednik i voditelj mnogih popularnih radijskih i televizijskih emisija, promotor i organizator velikih rock spektakala, publicist i animator rock kulture, inicijator mnogih glazbenih manifestacija koje su postale tradicionalne.

Pjesma “Negdje na kraju u zatišju” snimljena je u oktobru 1969. i time je bila potpuno razbijena dotadašnja šema već klasičnih formi trominutnih kompozicija i popularnih hitova. Bez obzira na duljinu trajanja, ova rock poema bila je proglašena za najslušaniju, i bila je hit 1970., na Radio Sarajevu.

Također, Indeksima je napisao stihove za njihovu antologijsku i na koncertima najviše izvođenu “Svijet u kome živim” (domaći hit ‘71.), “Povratak Džeka Trbosjeka i ostalog zla” (objavljenu na njihovu historijskom prvom maksi singlu listopada 1972.).

IZVOR: RTV Slon/agencije

Vezane vijesti

TUZLA