5 C
Tuzla
27.02.2024.

U aprilu cijene u BiH niže za 0,3 posto

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u aprilu su u prosjeku bile niže za 0,3 posto u odnosu na mart.

Hrana i bezalkoholna pića u aprilu su u prosjeku bili skuplji za 0,6 posto u odnosu na mart, alkoholna pića i duvan za 0,2 posto, odjeća i obuća za 1,4 posto, namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,9 posto, a zdravstvo, te restorani i hoteli za po 0,1 posto.

U aprilu, u odnosu na mart, stanovanje i režijski troškovi su u prosjeku bili jeftiniji za 3,9 posto, a komunikacije, te rekreacija i kultura za po 0,1 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Nivo cijena u BiH u aprilu ove, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, viši je za 0,9 posto.

Hrana i bezalkoholna pića u aprilu, u odnosu na isti mjesec lani, u prosjeku su skuplji za jedan posto, alkoholna pića i duvan za dva posto, stanovanje i režijski troškovi za 0,8 posto, zdravstvo za 0,6 posto, prevoz za 5,8 posto, obrazovanje za 0,3 posto, a restorani i hoteli za 0,4 posto.

U aprilu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, odjeća i obuća u prosjeku su jeftiniji za 8,8 posto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za jedan posto, komunikacije za 0,3 posto, te rekreacija i kultura za 0,2 posto.

RTV Slon/ Biznisinfo.ba

Vezane vijesti

TUZLA