20 C
Tuzla
01.12.2023.

U Austriji od februara obavezno vakcinisanje protiv COVID-19

Austrija će početkom februara uvesti obavezu vakcinisanja protiv korona virusa za odrasle osobe, a istodobno i visoke kazne za one koji to odbiju, rekao je austrijski kancelar Karl Nehammer, svjestan “osjetljivog” karaktera prve ovakve odluke u Europi koja stvara društvene podjele, prenosi Hina.

Cijele sedmice u parlamentu traju burne rasprave o ovome projektu. U ovome trenutku za oko 78,5 posto populacije postoji potpuni raspored vakcinisanja.

“To je osjetljiv projekt”, ali je “u skladu s Ustavom” i zahtijeva “fazu prilagodbe” u sklopu koje će se oni “neposlušni” moći vakcinisati “do sredine marta”, pojasnio je kancelar.

“Nakon toga će se obaviti provjera”, a status nevakcinisane osobe predstavljat će “prijestup” za koji će pojedinac, u slučaju da ga ponovi dobiti novčanu “kaznu” u rasponu od 600 do 3.600 eura.

Nehammer je rekao i da se odustalo od vakcinisanja maloljetnika starijih od 14 godina te da će se zakon odnositi isključivo na punoljetne osobe.

Prijedlog zakona o obaveznom vakcinisanju parlament bi trebao usvojiti u četvrtak.

Austrijska vlada mjeru opravdava prenapučenošću bolnica i željom da se u zemlji postigne stopa procijepljenosti od 90 posto, što bi omogućilo postizanje kolektivnog imuniteta.

Prijedlog zakona ima veliku većinu u parlamentu. Osim članova konzervativne stranke i Zelenih, podupiru ga i čelnici socijaldemokratske i liberalne stranke. Protiv njega je samo ekstremna desnica, koja se poziva na zaštitu ličnih sloboda.

Iznimku će činiti trudnice i sve osobe koje se iz zdravstvenih razloga ne mogu vakcinisati.

U nedjelju je, po vladinim podacima, u ovoj europskoj zemlji sa 7,4 miliona stanovnika, njih 5,8 miliona (koji ispunjavaju uvjete za vakcinaciju) posjedovalo valjanu potvrdu o vakcinisanju.

RTV Slon/akta.ba

Vezane vijesti

TUZLA