21.7 C
Tuzla
30.05.2023.

U BiH u prva tri mjeseca 2022. uvezeno više od 900 polovnih vozila

Tržište automobila u BiH polako se oporavlja, o čemi govori i najnoviji podatak da je u prva tri mjeseca ove godine uvezeno više od 900 polovnih vozila više nego lani u istom periodu, dok stučnjaci iz ove oblasti ističu se nikada nije više tražilo, a manje nudilo auta.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prva tri mjeseca prošle godine je uvezeno ukupno 11.719 auta, od čega 1.954 nova i 9.765 polovnih.

“U prva tri mjeseca ove godine uvezeno ih je 12.511, od kojih su 10.680 polovna i 1.831 novo”, podatak je UIO BiH, koji pokazuje da je došlo do porasta uvoza polovnih, ali i do pada uvoza novih četvorotočkaša.

Prema njihovima podacima, u 2021. godini ukupno su uvezena 54.822 automobila, od čega 7.424 nova i 47.398 polovnih.

Prema podacima UIO BiH, za tri mjeseci ove godine uvezena su četiri električna automobila.

“Najskuplji je bio Porsche Taycan GTS vrijedan 189.997 KM. Kada je riječ o zemljama iz kojih BiH najčešće uvozi električna vozila, prednjači Njemačka, slijedi Francuska”, kazali su iz UIO BiH.

Podaci pokazuju da je lani u BiH uvezeno 49, a godinu ranije 11 električnih automobila.

Haris Muratović, predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH, kazao je da ne čudi da je došlo do pada uvoza novih auta, upravo zbog pada proizvodnje.

“Nedostatak je polupovodnika na tržištu, a sada je manjak kablova koji se proizvode mahom u Ukrajini i Rusiji”, kazao je Muratović i ističe da je generalno manji broj proizvedenih auta u svijetu, a samim tim je manji broj isporuka zbog kašnjenja u proizvodnji.

“Broj uvezenih polovnih vozila u odnosu na prošlu godinu je povećan, što je i prirodno nakon pandemije, tako da je bilo realno očekivati da se tržište polovnih automobila oporavlja”, pojasnio je Muratović.

Prema njegovim riječima, na našem tržištu nikada se nije više tražilo, a manje nudilo, što znači da se bilježi nedostatak ne samo polovnih, nego i novih auta širom Evrope.

RTV Slon/akta.ba

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!