7 C
Tuzla
02.03.2024.

U BKC TK u Tuzli održana promocija knjige Ćamila Durakovića  “Srebrenica: Zaboravljeno obećanje”.

Sinoć je u Bosanskom kulturnom centru TK u Tuzli održana prva promocija prve knjige Ćamila Durakovića  “Srebrenica: Zaboravljeno obećanje”.

Uz moderatorstvo glumca Hazima Mujčinovića, koji je pročitao i istakao nekoliko segmenata iz djela koje dokumentaristički i u formi eseja predstavlja događaje iz predratne, ratne i poratne Srebrenice, govorio je sam autor.

– Kroz  posao sam prikupljao dokumente, svoje osvrte, tekstove i analize koji sam publikovao, a i one koje nisam. Period kada više nisam obnašao funkciju načelnika općine Srebrenica sam iskoristio za objedinjavanje rukopisa koji je bio osnov za knjigu , a koja je iz štampe izašla prošle godine. Na poziv Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona da moja prva promocija bude upravo u Tuzli, sam rado pristao, posebno jer u tome ima dosta simbolike. Tuzla je te 1995. godine značila spas meni, a ranije i mnogim ljudima iz Podrinja, koji su tu nalazili prva utočišta. To je razlog zašto je prva Tuzla, jer Tuzla je meni, pored Srebrenice, najvažniji grad, zato što ima historijsku simboliku i što moja knjiga govori o nama, govori i o Tuzli i o Srebrenici, gdje ću održati svoju posljednju promociju – istakao je Duraković.

Knjiga nije u potpunosti autobiografska. Duraković je koristio američki stil pisanja političkih eseja sa osvrtom na određene teme, koje je podijelio na šest poglavlja.

– Dosta je tekstova i knjiga izdato na temu Srebrenice, a ja u ovom rukopisu govorim kao živi sudionik svega i kao dječak koji je preživio genocid i kao neko ko je svojevremeno upravljao tim gradom. Knjiga je dokumentarni narativ u kojoj se vlastitim stavovima osvrćem na odnos prema Srebrenici i Srebreničanima,  ali i dokumentarno u dijelu pravde kojoj sam posvetio jedno poglavlje u knjizi, gdje sam objedinio sve važne presude vojnom i političkom vrhu RS-a. Mislim da je to vrlo bitno za buduća pokoljenja, koja će na jednom mjestu imati sažet pregled važnih dokumenata za razmijevanje svega što je se tokom genocida dešavalo u Srebrenici – istakao je Duraković.

Zaboravljeno obećanje iz naziva knjige, kako je autor istakao, govori o tri vremenska perioda u kojima je Srebrenica bila zaboravljena.

– Srebrenica je u predratnom vremenu bila jedna od razvijenih općina u Bosni i Hercegovini u kojoj su ljudi i u urbanom i ruralnom dijelu dobro živjeli od svog rada. Želio sam u knjizi prezentirati i taj dio historije Srebrenice o kojem se iz današnje perspektive malo zna i priča. Govorim i o zaboravljenosti istočnog dijela Bosne u smislu da kada su ubijani Bošnjaci u Podrinju od Bijeljine do Višegrada, u drugim dijelovima Bosne se još uvijek  protestovalo protiv rata i plasirale izjave da rata biti neće. Tada smoostavljeni da se borimo sami, nakon čega Srebrenica postaje enklava, a kasnije i zaštićena zona Ujedinjenih nacija, čije su članice također zaboravile na obavezu prema nama. Knjiga završava u trećoj fazi zaboravljenosti, nakon genocida i Dejtonskog mirovnog sporazuma, kada su institucije ove države obećale, da ćemo se mi vratiti na svoje, da će naša imovina biti vraćena, da ćemo živjeti normalan život i da ćemo biti ravnopravni sa drugima. Poruka koju na kraju šaljem je da se odnos prema Srebrenici mora mijenjati, jer nas u suprotnom tamo neće biti – rekao je Duraković.

U knjizi koja u jednom poglavlju govori i o sistemski planiranim zločinima u Prijedoru, izbornim pocesima i prevarama, predstavljena je nekolicina događaja za koje javnost nije znala kao što su neki sastanci i  neoficijelni razgovori.

Promociji u Tuzli je prisustvovao maksimalan broj posjetitelja koji u zatvorenom prostoru dopuštaju trenutne epidemiološke mjere, a među njima i veliki broj ličnosti iz javnog, akademskog i političkog života, koji su Durakoviću i sinoć uputili riječi hvale i podrške za njegovu iskrenu borbu za Srebrenicu, pravdu i njegove Srebreničane.

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona redovne sedmične promocije knjiga u junu nastavlja i 17.06.2021. godine, kada će biti promovisana knjiga pjesama “Ruže u srcu” autorice dr. sc. Amre Imširagić.

 

Vezane vijesti

TUZLA