23.9 C
Tuzla
15.04.2024.

U četvrtak predstava “Kreketanje” u Narodnom pozorištu Tuzla

Uslovi koje nam je diktirala pandemije korona virusa te razne mjere koje su donesene kako bi se spriječilo širenje  virusa, nametnuli su da se društveni ali i kulturni život građana promjenili i prilagodili.

Zbog toga su se pozorišne predstave igrale pred ograničenim brojem publike ili su u najgorem slučaju otkazivane. Ipak, Narodno pozorište Tuzla odlučilo se da u ovoj godini publici ponudi  novu predstavu  “Kreketanje” koja je rađena po tekstu Almira Bašovčia dok režiju potpisuje Aleš Kurt. Kurt nagalašava da je rad na ovoj predstavi u  vrijeme pandemije bio  izuzetno zahtjevan, ali nadasve maštovit i kreativan.

“Uvijek početak predstave treba da bude vezan za neki kontekst, a poslije toga može da postane nešto drugo. Uvijek na početku je kontekst. Kontekst je to što se ovo dešava u Tuzli u ovom pozorištu i što je ovo tekst Almira mog prijatelja  i što je pandemija ovog kovida”- rekao je Aleš Kurt, reditelj predstave.

Pisac ovog djela Almir Baćović ističe kako je svrha pozorišta u tome da živi od susreta, a to nam je svima u pandemiji uskraćeno. Pored toga uzrazio je zadovoljstvo cijelim procesom rada na predstavi koja je oživjela njegovo djelo.

“Jako sam sretan, vidio sam probe, video sam angažman ovog sjajnog glumačkog ansambla. Ovaj komad je koji nekako dobija nova značenja zbog pandemije korona  virusa jer zapravo je osvjestio koliko  je čovjek biće susreta”- naglasio je autor teksta Almir Bašović.

 

Svoje mjesto u glumačkom ansamblu ove predstave pored ostalih glumaca ima i Jasmina Dedić- Ibrić. Rad na ovoj predstavi bio je veliki izazov, naglasila je ona te dodala da je tokom rada na predstavi naučlila mnogo o sebi.

Prva premijera  predstave „Kreketanje“ zakazana je za četvrtak 11. marta u 19:30 sati, a nakon toga u petak i subotu u istom terminu.

Vezane vijesti

TUZLA