18 C
Tuzla
19.08.2022.

U Historijskom muzeju BiH uskoro izložba ‘Što te nema’, kolektivno sjećanje na genocid u Srebrenici

U Historijskom muzeju BiH u Sarajevu upriličeno je postavljanje izložbe “Spatium/Memoriae (Što te nema), 2006. – 2020.” koja je posvećena kolektivnom sjećanju na genocid u Srebrenici, a bit će zvanično otvorena u četvrtak.

Bosanskohercegovačko-američka umjetnica Aida Šehović uvela je volontere u proces redanja fildžana u police i izgradnje arhive spomenika ‘Što te nema’, koji će biti postavljani u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu do 4. septembra.

Kako je Šehović pojasnila u izjavi novinarima, to je zapravo živi spomenik, proces koji se stalno mijenja i raste.

– Za mene je ovo kolektivni proces kroz koji svi mi zajedno prolazimo. Fildžane za potrebe izložbe sakupljali su ljudi u BiH i dijaspori, nikad to ne bih mogla sama uraditi. Ponosno prezentiramo arhivu spomenika ‘Što te nema’, prvi put u Historijskom muzeju BiH – naglasila je.

Prema njenim riječima, o Srebrenici se nažalost uglavnom najviše priča samo 11. jula, ali tom izložbom se želi da umjetnost ispita šta znači kad nekoga nema svaki dan i na koji način da ih se sjećamo.

“Spatium Memoriae (Što te nema)” sastoji se od fildžana koji su bili dio nomadskog spomenika a posloženi su u policama dizajniranim prema arhivskom sistemu koji koristi Međunarodna komisija za nestale osobe za čuvanje i identifikaciju posmrtnih ostataka. Ta arhiva informira posjetioce o ličnim, emotivnim i historijskim posljedicama genocida, pozivajući javnost da uči o ključnoj ulozi koju umjetnost ima kao sredstvo za društvenu transformaciju i prevenciju sistematskog nasilja.

Istovremeno, ilustrira kako umjetnost kreira katarzična mjesta kolektivnog sjećanja koja mogu biti korištena kao mehanizmi za oporavak, iscjeljenje i prevenciju zločina.

“Spatium Memoriae (Što te nema)” arhiva je globalnog umjetničkog projekta, bosanskohercegovačko-američke umjetnice Aide Šehović, pod nazivom ‘Što te nema’ posvećenog kolektivnom sjećanju na genocid u Srebrenici. Tokom prvih 15 godina projekt ‘Što te nema’ primarno je postojao kao živi spomenik sačinjen od prikupljenih fildžana, koji su putovali širom SAD-a i Evrope zahvaljujući saradnji sa lokalnim zajednicama i bh. dijasporom.

Svakog 11. jula, od 2006. do 2020. gradili su spomenik ‘Što te nema’ koji je trajao samo taj dan.
Volonteri, prolaznici i šira javnost sipali su, u hiljade prikupljenih fildžana, bosansku kafu i ostavljali “nepopijenu”. Jedan pored drugog, fildžani na tlu, u znak sjećanja na žrtve. Zahvaljujući kontinuiranom radu i rastućoj globalnoj mreži, taj nomadski spomenik prikupio je, tokom 15 godina, više od 8.372 fildžana za svaku od žrtava genocida.

Završna postavka ‘Što te nema’ u obliku živog spomenika, sa kafom i fildžanima, postavljena je 2020. godine u Memorijalnom centru Srebrenica, gdje će biti izgrađena i permanentna verzija spomenika u skoroj budućnosti.

Sarajevsku izložbu organizira Historijski muzej Bosne i Hercegovine i Organizacija ‘Što te nema’ u partnerstvu sa Memorijalnim centrom Srebrenica, a bit će postavljena do 4. septembra.

RTV Slon/ FENA

POSLJEDNJE DODANO