7.8 C
Tuzla
03.03.2024.

U Kalesiji promovisana knjiga ‘Hatidža’ posvećena majci Srebrenice

U Gradskoj biblioteci u Kalesiji promovisana je knjiga ‘Hatidža’, autorice Esnefe Smajlović Muhić u organizaciji Udruženja Snaga nezavisne žene Kalesija.

Knjiga posvećena majci Srebrenice Hatidži Mehmedović, govori o njenom životu, povratku u Srebrenicu nakon genocida, ali i borbi da genocid bude priznat u svijetu.

– Shvativši da je ostala sama, bez ikoga, od tog trenutka odlučuje da svoj život posveti istini i pravdi, da se u svakom djeliću svijeta sazna istina o genocidu u Srebrenici. U knjizi su prikazana dešavanja vezana za Srebrenicu, od osnivanja Udruženja majki Srebrenice, gradnje Memorijalnog centra u Potočarima do traganja za posmrtnim ostacima civilnih žrtava u masovnim grobnicama – izjavila je za Fenu autorica Esnefa Smajlović Muhić.

O knjizi ‘Hatidža’ govorila je i profesorica Univerziteta u Tuzli Amira Turbić – Hadžagić, naglasivši  tokom promocije da je majka Hatidža junakinja našega doba.

– Narod koji ne zna svoju prošlost, ne može imati svoju budućnost, a rahmetli Hadtiža Mehmedović je bila hanuma koja je živjela časno i pošteno. Bez obzira na strahove i prijetnje kad se među prvima vratila u Srebrenicu, nije posustala. U amanet nam je ostavila da budemo časni i pošteni. To nije samo ime i prezime, već žena koja je podnijela najveću tugu. Ona je jedna od hiljada majki koja je izgubila porodicu – izjavila je za Fenu Turbić – Hadžagić.

Karakteristično za majku Hatidžu jeste da nikada u svojim izjavama, nastupima nije pozvala na mržnju i osvetu. Uvijek je govorila jezikom ljubavi, zagovarala pravdu i istinu.

Pored profesorice Turbić – Hadžagić, o knjizi je govorila i Asja Redžić, magistrica historijskih nauka.

RTV SLON /FENA

Vezane vijesti

TUZLA