15 C
Tuzla
21.05.2024.

U kriznim vremenima važno je imati putno zdravstveno osiguranje

Ukoliko ste odlučili putovati, posjetiti porodicu i prijatelje van Bosne i Hercegovine, ukoliko je to dozvoljeno odredbama nadležnih organa, uz prtljag i pasoš obavezno ponesite i putno zdravstveno osiguranje. To zna predstavljati veliku olakšicu, a u slučaju da ga nemate snosit ćete veliki finansijski teret – savjetuju putnici koji su imali različita iskustva. Ovo osiguranje  omogućava medicinsku zaštitu u slučaju hitne potrebe za intervencijom, ne samo prilikom udesa i nesreće, nego i u slučaju bilo koje hitne intervencije.

Putničko zdravstveno je potrebno uraditi najkasnije dan prije putovanja u Brčko-gas osiguranju možemo uraditi individualno osiguranje u trajanju od najmanje do tri dana, a najviše do 365 dana. Postoje također paketi za poslovne ljude koji mogu ići na tri mjeseca, šest i 12 mjeseci”, izjavio je Darko Vržuljević iz Brčko – gas osiguranja. 

Putno zdravstveno osiguranje može se uplatiti za one najmlađe, djecu i bebe, a uplatiti ga mogu i sve ostale osobe do 75-te godine života.  

”Mi smo u svojoj zemlji pokriveni zdravstvenim osiguranjem, ali izlaskom u inostranstvu svi troškovi padaju na nas, tako da je ovo vid finansijskog pokrića usljed nepredviđenih troškova u 100% iznosu”, kazao je Vržuljević. 

Putno zdravstveno osiguranje ne odnosi se pak na redovne medicinske preglede, kontrole ili odabrane hirurške intervencije. S druge strane postoje značajni popusti za stalne osiguranike. Tako, Brčko – gas osiguranje omogućava family paket od 12 maraka koji pokriva putno zdravstveno osiguranje za deset dana putovanja. 

”Širok je spektar ljudi koji uzimaju putno zdravstveno osiguranje; od obitelji sa djecom, individualaca, poslovnih ljudi  do roditelja koji posjećuju svoju djecu koja žive u inostranstv“, dodao je Vržuljević.   

Svi oni su svjesni činjenice; u slučaju liječenja u inostranstvu troškovi mogu biti ogromni. Ovako o tome ne morate misliti, poručuje naš sagovornik. A ukoliko su putnici na putovanju sami pokrili troškove liječenja, prilikom povratka u zemlju mogu podnijeti zahtjev za refundaciju troškova.

Vezane vijesti

TUZLA