11.7 C
Tuzla
29.02.2024.

U KS tri novozaražene osobe, sedam oporavljenih od koronavirusa,nema preminulih

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata na koronavirus pozitivne su tri osobe od testiranih 420. Od Covid-infekcije se oporavilo sedam osoba i nije bilo preminulih u KS.

Od navedenog broja novozaraženih jedna osoba pripada porodičnom klasteru ili kontaktu sa ranije zaraženom osobom, zbog čega je u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 29 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 13, u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 16.

Nema pacijenata na respiratoru, a i kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti ne koristi niko od hospitaliziranih koji se trenutno liječe od Covid-infekcije u navedenim bolnicama.

U protekla 24 sata, sa liječenja je otpuštena jedna osoba.

Kanton Sarajevo danas bilježi 204 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 982 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.568 osoba zaraženih koronavirusom i 51.081 izliječena.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je osam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 13.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 63 pacijenta, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje na KCUS. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 105 PCR uzoraka.

Ukupno je proteklog dana na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama izvršeno 258 PCR testiranja.

Covid-pozivni centar je zabilježio 129 poziva, a obavljeno je i 97 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” u subotu je nastavljena imunizacija onkoloških pacijenata, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba, te je tom prilikom aplicirano 300 doza.

Kako je najavljeno, danas nema vakcinacije u Zetri, bit će nastavljena sutra, i to vakcinacijom onkoloških pacijenata i uposlenika Ministarstva sigurnosti BiH, te planiranom revakcinacijom građana sa zakazanim terminima.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćeno je iz  Press službe KS.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

TUZLA