15 C
Tuzla
22.05.2024.

U Neumu velika očekivanja od turističke sezone

Pandemija koronavirusa za Neum je otvorila neke nove mogućnosti. I dok su druge turističke destinacije bilježile gubitke, Neumljani su prošle godine pronalazili načine da bar donekle “izvuku” turističku sezonu tim više jer je predsezona zbog potpunog lockdowna propala.

Vlasnici restorana i kafića posljednje dane aprila koristili su da urede bašte kako bi sve bilo spremno za produženi vikend i prvomajske praznike. Nadaju se dobroj posjećenosti čime bi praktično i bila otvorena sezona.

Ruku na srce, Neum posljednjih godina nije imao učinkovitu vlast, bar ne onu koja je razumjela kako ulagati strateški u turizam. Novo vodstvo, čini se, osluškuje potrebe tržišta, ali i onih koji od turizma i žive.

Prošle godine najčešći turisti bili su oni iz susjedne Srbije. Neumu je na ruku išao lokdown u Crnoj Gori, te su Srbijanci, mahom Beograđani i Novosađani, igrom slučaja otkrili naše more. I bili zadovoljni.

– Otvorilo nam se jedno tržište u koje moramo dalje ulagati i boriti se za poziciju u tom segmentu. Sad je na nama. Moramo se i mi pripremiti, ponudu podići na veću razinu, urediti prostore plaže. Dosta je posla koji predstoji pred nama – ističe Dragan Jurković, načelnik Općine Neum.

Prvi korak je učinjen posjetom Beogradu i Novom Sadu. Saradnja je dogovorena, a u ovom mjesecu u Srbiju idu i neumski hotelijeri. Radi se i na tomu da budu organizirani punktovi za brzo testiranje kako bi turisti svoj odmor proveli bezbrižno, a opet poštujući mjere kriznih stožera. Hotelijeri nisu nezadovoljni jer im se čini, bar prema najavama, da se tržište budi.

– Ono što nas veseli je da nam stižu rezervacije s naših najvećih inozemnih tržišta. Polako nam dolaze rezervacije i od dijaspore. To nas isto veseli budući da je prošle godine nismo nikako imali – kaže hotelijer Davor Krešić.

Raduje i činjenica da se radovi na prometnici Neum-Stolac odvijaju planiranom dinamikom. Kad budu završeni, što se očekuje koncem ove godine, ne samo da će se voziti modernom cestom kojom će se u Stolac primjerice stići za tridesetak minuta, nego će konačno Neumu otvoriti i druge mogućnosti, posebice što se tiče jačanja privrede.

RTV Slon/ Biznisinfo.ba

Vezane vijesti

TUZLA