26.7 C
Tuzla
23.07.2024.

U Peckoj prva solarna elektrana u ruralnom području u BiH

Prva solarna elektrana u ruralnom području u Bosni i Hercegovini, a u čiju izgradnju je kroz crowdfunding kampanju novac uložilo 226 pojedinaca i organizacija, postavljena je na krov Centra za posjetioce Pecka u istoimenom selu kod Mrkonjić Grada.

“Uradili smo jednu nevjerovatnu stvar! Nakon dvije godine dugog procesa postavljena je solarna elektrana koju su napravili građani BiH, regiona i cijelog svijeta. Prepoznali smo se i iskomunicirali tu energiju koju smo imali i želju da napravimo solarnu elektranu i postanemo nezavisni, da pokažemo da su alternativni izvori energije i nama dostupni te da uz malo volje i truda možemo osposobiti objekat Centra za posjetioce da bude samoodrživ i da ne zavisi ni od koga, a da to bude ekološki prihvatljivo i da ne bude ni na čiju štetu”, istakao je Boro Marić iz Centra za posjetioce Pecka.

Inicijativu “Solarna Pecka” su pokrenuli Centar za posjetioce Pecka iz Mrkonjić Grada i Centar za životnu sredinu iz Banja Luke u maju 2019. godine. U okviru ove inicijative pokrenuta je online crowfunding kampanja za prikupljanje sredstava potrebnih za ugradnju sistema solarnih panela i kolektora na krov objekta Centra za posjetioce Pecka, koji se nalazi u istoimenom selu nadomak Mrkonjić Grada. Kampanja „Solarna Pecka“ je trajala 26 dana i prvi je korak zajedničke inicijative.

“Radovali smo se zajedno svakom uspjehu, svakom dobijenom papiru, svakom napravljenom koraku. Ne znamo šta nas još čeka, ali nismo se plašili neuspjeha i nećemo se plašiti ni uspjeha, jer je ovo samo jedna od sjajnih stvari koje ćemo napraviti zajedno sa raznim ljudima sa kojima se prepoznajemo i razumijemo”, kazao je Marić.

Nestor Ruiz, koordinator inicijative Solarna Pecka u Centru za životnu sredinu, ističe da je Solarna Pecka pionirski projekat koji pokazuje da su projekti održive građanske energije mogući u Bosni i Hercegovini uprkos mnogobrojnim trenutnim finansijskim, tehničkim i zakonodavnim izazovima.

“BiH ima dovoljno sunca, a dokazali smo i da njeni građani imaju volje. Prvi korak je napravljen, vrijeme je da se okupimo u većem broju i nastavimo raditi na tome da zahtijevamo zakonodavne promjene kako bi građanska energija bila dostupna svima, kako u Peckoj, tako i u cijeloj BiH”, rekao je Ruiz.

Jelena Ivanić, koordinatorica kampanje Sačuvajmo plavo srce Evrope u Centru za životnu sredinu naglašava da je Solarna Pecka odličan primjer rješenja za štetne izvore energije poput malih hidroelektrana protiv kojih se Centar bori.

“Hidroelektrane nanose ogromnu štetu našoj prirodi, ekonomiji i lokalnim zajednicama koje su direktno vezane za ove rijeke. Već godinama se zalažemo za unapređenje energetske efikasnosti i veće korištenje drugih obnovljivih izvora energije koji su manje štetni, poput vjetra i solara. Elektrana u Peckoj je odličan i konkretan primjer rješenja koja se nude, a ekološki su prihvatljiva”, rekla je Ivanić.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

TUZLA