15.5 C
Tuzla
26.05.2024.

U petak u NP Tuzla premijera predstave „Kao mačak u čizmama“

Ovog petka će u Narodnom pozorištu Tuzla biti odigrana premijera dječije predstave „Kao mačak u čizmama“. Predstavu je, po motivima basne Šarl Peroa, režirao tuzlanski glumac Midhat Kušljugić. Iako je nastala prema poznatoj basni, predstava će biti malo drugačija u odnosu na originalnu priču.

Mi smo predstavu dosta modernizovali, uveli smo neke korekcije koje trebaju današnjem vremenu. Napravili smo dosta muzike, animacija, plesa tako da će djeci biti jako zabavno“, kazao je Kušljugić.

Ja mislim da će i ova knjiga i ova predstava nekako vratiti dijete na ono što dijete jeste, jer i mi na Akademiji krećemo od dječije igre, dječija igra je vrlo važna“, kazala je Jasmina Čelebić Tanović, asistentica režisera predstave „Kao mačak u čizmama“.

Predstava „Kao mačak u čizmama“ nastala je u okviru Tuzlanskih pozorišnih dana. Ovogodišnjim predstavama, glumci su, kažu, vratili publiku u pozorište.

Sa ovim 28. pozorišnim danima smo izuzetno zadovoljni. Imali smo na premijeri predstave „Djelidba“ kao i na reprizi salu ispunjenu do posljednjeg mjesta i druge predstave su također izazvale pažnju“, kazao je Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

Osim predstave, Midhat Kušljugić i Vahid Klopić predstavili su i knjigu „Mali glumci“, čija će promocija biti održana također u petak, prije premijere predstave „Kao mačak u čizmama“.

Vahid i ja smo došli na ideju da napravimo zbirku nekih igrokaza koju djeca mogu koristiti u svojim kućama i praviti predstave, zatim dramski pedagozi, dramske skupine“, kazao je Kušljugić.

Promocija knjige i premijera predstave bit će održane u petak, 18. novembra u 18 sati, dok će prva repriza predstave biti odigrana u subotu, 19. novembra u 12 sati.

 

Vezane vijesti

TUZLA