5 C
Tuzla
27.02.2024.

U ponedjeljak bi trebala biti usvojena odluka o uslovima ulaska u BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) izrazio je danas nadu da će to najviše izvršno tijelo u zemlji u ponedjeljak, 31. maja donijeti izmijenu Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH.

Takva odluka donijeta je posljednji put u septembru prošle godine, a u međuvremenu je krenuo proces vakcinacije te bi odluka trebala biti izmijenjena u smislu da se dozvoli ulazak vakcinisanih građana protiv koronavirusa ili onih koji su Covid-19 preboljeli u posljednjih šest mjeseci.

Odluka se našla na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara, ali ona nije dobila podršku zbog, kako kaže Tegeltija, tehnički spornih stvari u njoj, kao i zbog činjenice da je usvajanje takve odluke bilo uvjetovano usvajanjem druge koja se odnosi na vize za državljane Saudijske Arabije u BiH.

Odgovarajući na pitanje delegatkinje Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Lidije Bradare (HDZ) na današnjoj sjednici Doma, pojasnio je i da BiH ima određene tehničke probleme s obzirom na veliki broj graničnih prijelaza koji nisu tehnički dovoljno opremljeni.

– BiH ulaže dodatna sredstva za osiguranje boljih tehničkih uvjeta, ali problemi u turističkoj sezoni su neizbježni u BiH i drugim zemlja. Prijelazi između Slovenije i Hrvatske su moderni, ali se na prelazak granice svejedno dugo čeka – kazao je Tegeltija.

Kada su u pitanju epidemiološke mjere za ulazak stranaca u BiH, Tegeltija kaže da su one donošene slijedom odluka susjednih zemalja i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) te jedina sloboda ulaska vrijedi trenutno za državljane Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Drugima je i dalje potreban negativan PCR test, a iako je Vijeće ministara pripremilo odluku u saglasnosti s ministarstvima i ponudili nekoliko uvjeta za ulazak, poput brzog antigenskog testa, potvrde o vakcinisanju ili preboljenom Covidu-19 s ciljem da stupi na snagu 1. juna, nije bilo konsenzusa o njoj.

Tegeletija kaže i da je za danas zakazan sastanak ministrice civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević (HDZ) s ministrima zdravstva kada bi se trebalo definirati sve u vezi s Covid pasošima za državljane BiH iako je Evropska unija jasno rekla da neće biti jedinstven stav o tome nego će zemlje imati pojedinačne odluke.

Također, Sjeverna Makedonija dozvolila je slobodan ulazak građana iz BiH što će im olakšati putovanja te BiH namjerava uvesti recipročnu mjestu za državljane Sjeverne Makedonije.

Bradara je kazala da nije zadovoljna dinamikom kojom se radi u tom smjeru, ali je izrazila uvjerenje da će odluka biti donesena sljedeće sedmice kako bi se olakšao ulazak stranaca u BiH.

Upozorila je da zbog pandemije privreda trpi posljedice, a to je dijelom i zbog otežanog kretanja i potrebe za negativnim PCR testom te je to potrebno mijenjati i omogućiti ulazak stranim državljanima uz negativan antigenski test ili potvrdu o vakcinaciji ili potvrdu da su preboljeli Covid-19.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

TUZLA