12.8 C
Tuzla
28.05.2022.

U prisustvu članova vladajućeg SNSD-a, u Banjoj Luci održan skup ‘Sloboda’

Građani Banja Luke i drugih dijelova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska okupili su se danas na Trgu Krajine gdje je održan narodni skup “Sloboda” koji je počeo intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije.

Na Trg Krajine bio je i član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, kao i predsjednica RS-a Željka Cvijanović i entitetski premijer Radovan Višković, ministri u Vladi RS-a te predstavnici RS-a u parlamentu Bosne i Hercegovine.

Protestni skup organizirala je Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) s ciljem da se pošalje poruka javnosti o protivljenju nametnutim odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Posebno im je zasmetala posljednja odluka Schmidta kad je iskoristio bonske ovlasti suspendirajući Zakon o nepokretnoj imovini koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

Podršku skupu dali su predstavnici vlasti u RS-u, okupljeni oko SNSD-a, dok je opozicija ocijenila da iza organizacije protesta stoji upravo SNSD te da je Boračka organizacija zloupotrijebljena.

Predstavnici BORS-a obratili su se okupljenima pozivajući ih da ne zaborave one koji su se borili i živote izgubili u proteklom ratu pri Vojsci RS-a koja je u brojnim presudama Međunarodnog krivičnog suda presuđena kao vojska koja je činila najteže ratne zločine.

Građani su pozvani da odbace sve prijetnje, nametnuta rješenja i spriječe “otimanje imovine RS” te odlučno odbace sve ono što nije u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom Bosne i Hercegovine.

Na slikama iz Banja Luke mogli su se vidjeti brojni učesnici skupa “Sloboda” obučeni u uniforme Vojske Republike Srpske, koji su nosili kape s kokardama te naoružani zastavama i transparentima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a je formirao Štab akcije, koji je zadužen za praćenje događaja i savjetovali su građanima da poštuju naredbe policajaca i da ne nose oružje, pirotehnička sredstva i druge predmete pogodne za nanošenje povreda.

RTV Slon/ FENA

POSLJEDNJE DODANO