6 C
Tuzla
29.02.2024.

U RS još dvije žrtve koronavirusa, preminula i 41.godišnja osoba

U Republici Srpskoj su u protekla 24 sata testirana 134 uzorka, a infekcija koronavirusa potvrđena je kod 16 osoba, dok su prijavljena dva smrtna slučaja – potvrdila je doktorica Jela Aćimović, specijalistica epidemiologije u Institutu za javno zdravstvo RS.

Istakla je da je u tom bh. entitetu do sada evidentirano 2.609 pozitivnih osoba na koronavirus, a od toga 1.380 je oporavljeno, a zabilježen je 131 smrtni slučaj.

-U protekla 24 sata imali smo dva smrtna slučaja, od kojih je jedna osoba od 41 godinu – rekla je Aćimović na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

U bolnicama u RS se liječe 122 osobe, a pet je na respiratorima.

Aćimović je upozorila da je porast oboljelih u zadnje vrijeme prisutan kod mlađih, radno-sposobnih osoba, a određen procenat njih ima i teže simptome, zbog čega je ponovo pozvala da se poštuju mjere suzbijanja širenja koronavirusa, kako se ne bi išlo u njihovo pooštravanje.

-Osnovna stvar je srečavanje okupljanja ljudi, jer je jedna osoba dovoljna da se zaraze – rekla je ona i dodala da se virus sada širi brže nego ranije.

I vršilаc dužnоsti dirеktоrа Institutа zа јаvnо zdrаvstvо RS Brаnislаv Zеljkоvić je također upozorio da je u proteklih sedam dana u tom bh. entitetu prisutno pogoršanje kada je u pitanju epidemiološka situacija, posebno u pojedinim lokalnim zajednicama.

-Ponovo apelujemo da se poštuju propisane epidemiološke mjere, kako ne bi bile ponovo primjenjene restriktivne mjere, posebno u poslovnim subjektima, te tokom okupljanja i druženja – kazao je Zeljković.

Kazao je da nemaju dovoljno podataka kako bi se potvrdila tvrdnja da se virus korona prenosi vazduhom, već da se radi o kapljičnoj infekciji.

Vezane vijesti

TUZLA