-1 C
Tuzla
20.04.2024.

U Sloveniji i dalje iznad hiljadu zarazaženih, sve više mlađih pacijenata

Slovenija u petak ponovno ima preko 1000 novozaraženih koronavirusom, a epidemiologe najviše brine sve više mlađih pacijenata na intenzivnim odjelima u trećem valu epidemije.

Prema posljednjim podacima, u zadnja 24 sata bilo je 1032 nova slučaja zaraze covidom-19, a uz 10 novih smrtnih slučajeva broj preminulih u pandemiji prešao je 4.000.

Na intenzivnim odjelima sve je više mlađih pacijenata kod kojih je tijek bolesti teži, a razlog za naglo širenje zaraza su nove varijante virusa, osobito britanska. Razmišlja se i o ponovnom zatvaranju društvenog života početkom idućeg mjeseca jer je Slovenija duboko zakoračila u treći val epidemije, upozoravaju voditeljica stručnog vladinog tima za covid-19, infektologinja Mateja Logar i ministar zdravstva Janez Poklukar.

Među testiranima bilo je 15,5 posto pozitivnih testova, a broj aktivnih slučajeva je u porastu i trenutno iznosi 11.777 slučajeva. U bolnicama je trenutno 500 covid pacijenata, od čega 109 na intenzivnim odjelima.

Na poziv premijera Janeza Janše predsjednik države Borut Pahor u nedjelju će sazvati sastanak političkog vrha na temu jačanja epidemije i mogućih dodatnih restrikcija i mjera.

Kako u petak javljaju slovenski mediji, dio oporbenih lidera pozvanih na sastanak vjerojatno će bojkotirati susret od kojega premijer očekuje raspravu o mjerama koje su u sadašnjoj situaciji predložili epidemiolozi.

Riječ je o prijedlogu da se s početkom travnja u zemlji uvede novo zatvaranje koje bi trajao desetak dana do dva tjedna, kako bi se usporilo širenje epidemije, a u međuvremenu što više ljudi bilo cijepljeno.

Epidemiolozi navode više varijanti mogućeg zatvaranja, među njima “potpuno, etapno ili djelomično” zatvaranje društvenog života, no za to bi bio potreban širi politički konsenzus kojega još nema.

Od danas u Sloveniji vrijedi pravilo da se u zemlju može ući samo s negativnim PCR testom, što ne vrijedi za vlasnike obradivog zemljišta ako napuste Sloveniju u roku deset sati. Zbog lošije epidemiološke slike od državnog prosjeka u “crvenom” su i “zatvorene” tri statističke regije na zapadu i sjeveru zemlje: Obalno-kraška, Goriška i Koroška regija, što znači da je zabranjeno kretanje iz tih regija i u te regije osim izuzetaka, kao što je odlazak na posao i povratak s posla, prenosi Fena pozivajuć se na Hinu.

Vezane vijesti

TUZLA