15 C
Tuzla
01.03.2024.

U TK kockanje predstavlja najveću ovisnost, podložni i mladi

50 hiljada patoloških kockara evidentirano je u Bosni i Hercegovini. Taj podatak nije zvaničan, ali je dovoljan pokazatelj da su klađenje i igre na sreću vodeća ovisnost bh. društva.

Uključujući djecu i mlade, u prošloj godini u kladionicama građani naše zemlje potrošili su blizu 2 milijarde maraka. Stručnjaci kažu da je tanka linija između jednog odigranog tiketa i začaranog kruga klađenja.

“Osim toga zavisnik kada ne može više kada potroši sav novac, on ima želju da što više se kladi kako bi vratio taj novac i sve više gubi i uvlači se u taj začarani krug”, rekla je za RTV Slon Vahida Djedović, psihoterapeutkinja. 

Tuzlanski kanton čini se, u tome prednjači. Samo u prošloj godini građani su ostavili više od 300 miliona maraka u kladionicama. Među njima su i srednjoškolci koji umjesto za užinu, džeparac daju na klađenje.

“ Oko 70 posto mladih bar jednom u životu igralo je igre na sreću a od toga je osam posto onih koji su razvili već patološke kockarske probleme”, naglasila je Meliha Bijedić, profesorica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. 

Tome najviše doprinosi sve veći broj kladionica koje se nalaze u blizini škola. Stručnjaci za to najviše krive privređivače igara koji krše Zakon i to bez posljedičnih sankcija.

Na kome leži odgovornost? Na onima koji donose taj zakon, u prvom slučaju Vlada FBiH, federalno ministarstvo finansija koje je odgovorno za implementaciju tog Zakona, to su nadležne instance koje trebaju na neki način osigurati uvjete da privređivači igara ne mogu kršiti zakon, a ako ga već krše trebaju biti kažnjeni za to”, istakao je Amir Hasanović, izvršni direktor Udruženja za prevenciju i ovisnosti NARKO-NE Sarajevo. 

Tuzlanski kanton već deset godina drži titulu prvaka u klađenju. No, došlo je vrijeme da se naprave određeni pomaci. Potrebno je prvo djelovati u obrazovnim institucijama, kako bi problem suzbijali od ranih godina.

Ove starije generacije vrlo teško da možemo promijeniti nešto, ali trebamo sistemski raditi, usmjeriti naše programe prema djeci i mladima jer to su glavne ciljne grupe svih ovih štetnih industrija”, navodi Hasanović. 

Zbog toga su predstavnici Kantonalnih obrazovnih institucija i organizacija NARKO-NE iz Sarajeva potpisali Sporazum za implementaciju programa za srednje škole u cilju prevencije kockanja.

Moram naglasiti da je ovo prvi primjer da će se sistemski kroz obrazovni sistem raditi na prevenciji kockanja i stručne osobe će raditi ne samo sa učenicima nego će program obuhvatiti i nastavnike i roditelje”, smatra Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK. 

Koliko je tanka linija između odigranog jednog tiketa i začaranog kruga klađenja?

Programom će biti obuhvaćeno deset škola iz TK. Neki od kriterija će biti broj učenika u školama i blizina izloženosti škole kladionicama.

Ići ćemo na način da projekat bude što efikasniji a ne da bude tek toliko formalno proveden u smislu da obuhvati što veći broj škola a da mi to djelimično radimo, nego da barem kapacitiramo dovoljan broj škola u kojima bi se u potpunosti provela aktivnost”, navodi Izet Numanović, v.d. direktora Pedagoškog zavoda TK. 

Sporazum nosi naziv “Ko zapravo pobjeđuje?”, a ono u čemu se svi uključeni u projekat slažu jeste da će rezultate uspješnosti kapmpanje pokazati prihodi ostvareni u kladionicama.

Vezane vijesti

TUZLA